Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingencrisis

Vluchteling in Libië: ontvoerd, gefolterd, verkracht

Vorig jaar kwamen 180.000 mensen via de Middellandse Zee vanuit Libië aan in Italië. Dit jaar zijn dat er al meer dan 95.000.Beeld photo_news

Vluchtelingen en migranten belanden in Libië in 'de hel op aarde', zo blijkt uit een rapport van Oxfam. Ze worden het slachtoffer van seksueel misbruik, ontvoeringen, martelingen en dwangarbeid vooraleer ze een poging ondernemen om de Middellandse Zee over te steken richting Italië. De ngo maant de EU-lidstaten aan een billijk aantal asielzoekers op te nemen en veilige routes voor migranten open te stellen.

Oxfam stelde het rapport op in samenwerking met de Italiaanse ngo's Dokter voor Mensenrechten (MEDU) en Borderline Sicilia. Die analyseerden 285 getuigenissen, waaronder 158 interviews met 31 vrouwen en 127 mannen in vanuit Libië op Sicilië aankwamen.

Gruwel
Die getuigenissen brengen gruwelijke misbruiken van migranten in Libië aan het licht. Op één na getuigden alle vrouwen het slachtoffer te zijn geweest van seksueel misbruik. Driekwart van de vluchtelingen en migranten zei dat ze getuige waren van de moord en of foltering van een reisgezel.

Er waren ook getuigenissen van vluchtelingen die in de handen van bendes terechtkwamen die mensen opsloten in ondergrondse cellen. Daarna werden hun familieleden gecontacteerd en gevraagd losgeld te betalen.

De 18-jarige Gambiaan Chidi verklaarde dat hij door een bende werd ontvoerd en drie maanden opgesloten zat in een gevangenis in Sabratha. "Onze ontvoerders folterden iedereen. Ik werd voortdurend op het hoofd geslagen en werd aan touwen opgehangen". Een tiener uit Senegal verklaarde dat hij wist te ontsnappen uit een cel die vol lijken lag. "Ik zag hoe soldaten een jongen sloegen tot zijn neus brak. Ze sloegen hem zo hard op het hoofd dat hij blind werd. Ze braken mijn vinger en sneden in mijn been met een mes".

Veilige route

Oxfam stelt dat in 84% van de getuigenissen mensen verklaarden mensonterend te zijn behandeld, 80% verklaarde vaak geen voedsel of water te hebben gekregen tijdens hun opsluiting en 70% verklaarde te zijn vastgebonden.

Oxfam en partners dringen er bij alle EU-lidstaten op aan een eerlijk aantal asielzoekers op te nemen en een veilige route te creëren voor migranten die uit Libië weg willen.
 
"De EU zou een bastion van mensenrechten moeten zijn. EU-lidstaten zouden zich ervan moeten vergewissen dat migranten veilig aankomen in Europa, waar ze toegang moeten hebben tot een eerlijke en transparante asielaanvraag".

Volgens Oxfam kwamen in 2016 180.000 mensen via de Middellandse Zee vanuit Libië aan in Italië. Dit jaar zijn dat er al meer dan 95.000.

Schending mensenrechten en internationaal recht
In een onderzoeksrapport beschuldigde de onafhankelijke humanitaire organisatie Refugees International (RI) de Europese Unie eerder al van schending van de mensenrechten en het internationaal recht.

Door de Libische autoriteiten en kustwacht financieel te ondersteunen, beoogt Europa de vluchtelingenstroom over de Middellandse Zee te stremmen. Zo duwt Europa vluchtelingen terug naar wat RI 'de hel op aarde' noemt in het politiek instabiele Libië.