© ’s Hugo ‘Sancho’ Vanherck

thumbnail: null
thumbnail: null

Spinnetje vangt veel grotere pad

Spin vangt pad. Voor straffe staaltjes van Moeder Natuur moet u niet naar National Geographic of David Attenborough kijken, het speelt zich ook in Opitter af. Op 24 juli jl. fotografeerde een West-Vlaamse toerist dit tafereel in een veranda van kampeerboerderij Stukkenheidehof in Opitter bij Bree: een broeikasspin had een pad, 200 keer zwaarder, opgespannen in zijn web en was intussen bezig aan een rijkelijke maaltijd.

Jan BEX

Hugo, kom nu eens kijken!” Hugo Vanherck uit het West-Vlaamse Lo-Reninge, op vakantie in Limburg, ziet op 24 juli in een veranda van hun kampeerterrein zijn vrouw wijzen op een spinnetje. Dat eet van een veel en veel grotere, omhoog hangende, helemaal uitgestrekte en morsdode pad. “Ik dacht nog: Die spin kan nog een tijd je voort. Maar als lid van Natuurpunt heb ik mijn fototoestel erbij gehaald. Als ik iets interessants zie - een vlinder of een vogel die ik niet ken -, meld ik dat altijd via waarnemingen.be. Bij deze waarneming heb ik wel toegevoegd: Kan dit wel? Ik had het in elk geval nog nooit gezien.”

Uitzonderlijk

Ja, dat kan, zegt spinnendeskundige of arachnoloog Koen Van Keer van de spinnenwerkgroep Arabel. Tegelijk is Van Keer ook de spinnenspecialist bij Natuurpunt. “Als dit regelmatig zou gebeuren, zouden we dat weten. Maar dit heb ik nooit eerder gezien. Ik heb enkel weet van een gedocumenteerde vangst door een kruisspin van een jonge hagedis begin jaren negentig in Wallonië.”

“Deze pad is tien keer groter en liefst 200 keer zwaarder dan de broeikasspin in kwestie. Dat is een spinnensoort die al sinds het midden van de 19de eeuw bij ons leeft. Broeikasspinnen horen bij de kogelspinfamilie. Die maken vaak een heel sterk web. Heel bijzonder daarbij is dat ze hun prooi omhoogtakelen. Ook deze broeikasspin. Die overigens niet giftig is voor de mens.”

Galgdraden

Maar wel giftig voor deze gewone pad, nochtans geacht bestand te zijn tegen nogal wat gif. “We waren er niet bij, maar een aantal details op de foto wijzen erop dat de spin de pad wel degelijk gevangen heeft”, zegt Van Keer. “Dat de pad dus niet in het web gesukkeld is. De uitgestrekte poten wijzen erop dat de pad nog leefde toen hij stukje bij beetje omhooggetakeld werd. Mocht hij vredig gestorven zijn, dan waren de poten ingetrokken.”

“Broeikasspinnen zijn ook geen aaseters. Ze hijsen alleen levende dieren omhoog die per ongeluk de zogenaamde galgdraden deden bewegen. Dat zijn hard opgespannen webdraden, aan de bodem verankerd en heel kleverig. Als er iets tegenloopt, voelt de spin dat. Die schiet dan in gang om de prooi te immobiliseren. Vermoedelijk heeft de pad dat eerst niet eens gemerkt. Maar de spin is hem stilaan beginnen inkapselen, heeft regelmatig gif toegediend en heeft hem omhooggetakeld. Stukje bij beetje door telkens de bevestigde draden een klein beetje naar boven te trekken en te verankeren. Zo is het vermoedelijk gebeurd. Dit was wel geen grote pad. Waarschijnlijk was het dier al verzwakt omdat het niet wegkon uit die veranda.”

En toch, het blijft een geweldige prestatie, een gouden medaille op de Olympische Spinnenspelen waardig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer