Direct naar artikelinhoud
Oorlogstaal Trump

Trekt Trump ten oorlog naar Noord-Korea? Dan heeft hij nog veel werk

Kim Jong-un en Donald Trump.Beeld AP/Reuters

Ondanks de oorlogszuchtige retoriek van Amerikaans president Donald Trump en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un zien analisten geen tekenen dat een van beiden zijn dreigementen snel zal uitvoeren.

Trump dreigde gisteren met "vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft mogen aanschouwen". Noord-Korea reageerde snel en dreigde met een aanval op Guam, een eiland in de Stille Oceaan waar de VS een militaire basis hebben.

Maar analisten zeggen aan CNN dat het Amerikaanse leger op dit moment niet de mogelijkheden heeft om het wapenarsenaal van Noord-Korea te vernietigen. De voorbereiding van een dergelijke grote operatie zou bovendien weken- of zelfs maandenlang duren.

Wekenlange aanvallen

Allereerst zouden tienduizenden Amerikaanse burgers uit Zuid-Korea geëvacueerd moeten worden. "Hoe krijg je al die families van het schiereiland?", vraagt Mark Hertling, generaal op rust, zich af. 

Vervolgens zouden de VS hun troepen in het gebied moeten versterken met oorlogsschepen en onderzeeërs, bewapend met kruisraketten, en bommenwerpers die kunnen opereren vanuit Japan of Guam. Hier stellen zich enkele problemen.

'De VS hebben al schepen en vliegtuigen ter plaatse, maar lang niet genoeg om Noord-Korea te beroven van hun arsenaal'
Mark Hertling, generaal op rust

"De VS hebben al schepen en vliegtuigen ter plaatse, maar lang niet genoeg om Noord-Korea te beroven van hun arsenaal", aldus Hertling. Bovendien is veel van het nodige materiaal mogelijk al in gebruik voor de militaire acties tegen IS in het Midden-Oosten of de taliban in Afghanistan, redeneert hij.

Om het volledige arsenaal van Noord-Korea uit te schakelen, zijn volgens Hertling wekenlang luchtaanvallen nodig, en dus ook heel wat vliegtuigen, tanks, bommen, brandstof en personeel. De gewezen generaal maakt de vergelijking met operatie Desert Storm in Irak in 1991: toen duurde het weken vooraleer alle troepen en materialen ter plaatse waren.

"Opschepperij"

Toch is het volgens Carl Schuster, gewezen directeur operaties bij het US Pacific Command's Joint Intelligence Center, niet ondenkbaar dat de VS in de komende dagen enkele schepen, onderzeeërs of vliegtuigen dichter bij het Koreaanse schiereiland stationeert. "Maar dat zou eerder een waarschuwing zijn naar Pyongyang dan een indicatie dat een Amerikaanse aanval op til is."

Ook verwacht Schuster geen Noord-Koreaanse aanval op Guam of een andere plaats. "Kim Jong-uns dreigingen zijn veelal opschepperij", luidt het.