Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarom ruiken pasgeboren baby's zo heerlijk

Nee, het ligt niet aan jou als je weg bent van de geur van pasgeboren kinderen. Blijkbaar is het een natuurlijk fenomeen bij moeders en zelfs vrouwen in het algemeen. Maar hoe komt dat? Dat is waar het YouTube-kanaal Scishow een antwoord op zoekt.

flb

Lang werd gedacht dat de geur van pasgeboren baby's zo aantrekkelijk was door de aroma's van babypoeder en -doekjes, maar niets blijkt minder waar te zijn. Zoals wel meer zaken ligt de oorsprong ervan vermoedelijk in onze natuurlijke evolutie. Maar een eenduidig antwoord bestaat er niet, een van de reden daarvoor is dat de geur van de baby na ongeveer zes weken na de geboorte al is verdwenen en dus moeilijk te bestuderen. Wetenschappers vermoeden dat de geur afkomstig is van het vruchtwater, maar er kunnen ook sporen achterblijven van vernix, een witte, vettige laag die de passage door het geboortekanaal makkelijker moet maken.

Uit een studie uit 2013 blijkt dat de geur van baby's delen van de hersenen triggert bij vrouwen. Tot die conclusie kwamen ze nadat dertig vrouwen - de helft net moeder geworden, de andere nog nooit zwanger geweest - aan de pyjama's van 18 baby's hadden laten ruiken. Terwijl ze aan de stof mochten ruiken, werden ook scans van hun hersenen genomen. En wat bleek, alle vrouwen toonden reactie in de delen van de hersenen die instaan voor beloning, maar bij de kersverse moeders was de reactie nog heftiger.

Daarom denken de wetenschappers dat de geur van de baby's dient als een soort van prikkel zodat de moeders plezier zouden ervaren als ze voor hun baby zorgen. Wat natuurlijk de evolutie ten goede zou komen. Jammer genoeg blijft het voor de mannen voorlopig al helemaal een raadsel, want daar werd nog geen onderzoek naar gedaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer