Gemeente mag geen luchtfoto’s maken van woning: “Dat schendt de privacy”

© ego

Jan Van Gucht (56) verbiedt de gemeente om een luchtfoto van zijn woning te nemen. Daarbij krijgt hij steun van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer. De commissie struikelt vooral over de website die de resultaten zou publiceren.

Erik Gyselinck

Het Opwijkse gemeentebestuur gaf de opdracht om een thermografische luchtfoto te maken van zijn grondgebied tijdens een nachtelijke vlucht boven Opwijk. Het is de bedoeling om een beeld te krijgen van welke daken het meest warmteverlies lijden, zo motiveerde schepen Inez De Coninck (N-VA) de collegebeslissing. “Met de resultaten in de hand proberen we de burger te sensibiliseren om, eventueel met steun, zijn dak te isoleren. Want de uitstoot van CO2 is vooral te wijten aan slecht geïsoleerde woningen.”

Privacycommissie bemiddelt

Maar inwoner Jan Van Gucht (56) wil niet dat zijn woning in de Esp gekiekt wordt. “Dat is een schending van mijn privacy”, vindt hij. Hij diende een klacht in bij de commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (CBPL) en bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. De CBPL reageerde per e-mail, Unia (nog) niet. “Thermische opnamen van woningen vormen persoonsgegevens omdat ze info bevatten over een natuurlijke persoon (bewoner of eigenaar van de woning)”, schrijft de commissie. “De privacyregels moeten dus worden nageleefd. De techniek van het maken van thermografische opnamen vormt ten opzichte van een eenvoudige foto een bijkomend probleem, aangezien de opnamen onrechtstreeks informatie verschaffen over de kwaliteit en waarde van de woningen. De bedoelde website zou aan eenieder de mogelijkheid bieden om alle woningen te bekijken. Voorts kan deze alleen plaatsvinden binnen een gemeentelijk reglement en mits het aanbieden op de site zelf van een mogelijkheid om zich te verzetten tegen de publicatie op de site van informatie over zijn woning”, aldus de privacycommissie, die ter zake wil bemiddelen.

Meerdere mails per week

Maar schepen De Coninck is niet onder de indruk. “De foto zal geen persoonsgegevens bevatten”, zegt ze in een korte reactie. “De privacycommissie zegt dat deze gegevens mogelijk kunnen worden gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor bedoeld, dus bijvoorbeeld voor een waardevermindering van een goed. Ik denk dan onmiddellijk aan het EPC-attest dat verplicht moet worden opgemaakt bij elke transactie van een onroerend goed (huur of koop). We zullen onderzoeken in hoeverre het nodig is om hiervoor een gemeentelijk reglement op te stellen zoals ze suggereren. Tot nu toe heeft de privacycommissie de gemeente daarover nog niet gecontacteerd, maar we kijken uit naar een overleg met hen om dit project te duiden. Andere gemeenten gingen ons voor in dergelijke projecten en stellen dit ook ter beschikking via een website.”

En met enige ergernis: “Waar is het de heer Van Gucht overigens om te doen? Om de mogelijke schending van zijn privacy of om iets anders? Als gemeente krijgen we immers wekelijks meerdere mails van hem.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen