Dierenbeul slaat weer toe: twee honden sterven na vergiftiging

© ssj

© ssj

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Voor een tweede keer op een jaar heeft een dierenbeul in de Kasteeldreef in Linkebeek drie honden vergiftigd. In tegenstelling tot de vorige keer, slaagde de dader nu wel in zijn opzet, want twee viervoeters kwamen om. De politie onderzoekt de zaak.

Jelle Schepers

Twee honden van eenzelfde eigenaar uit de Kasteeldreef in Linkebeek zijn afgelopen vrijdag gestorven in de dierenkliniek Kasteel Vetcare in Sint-Pieters-Leeuw. Een derde hond, de bordercollie van Corinne ter Assatourofff en Jorge Tavares Da Silva, haalde het gelukkig wel.

De drie honden werden een dag eerder binnengebracht nadat ze vergiftigd bleken te zijn. “We kregen donderdag eerst twee honden binnen. De Duitse Scheper en de Shih Tzu, die beide hetzelfde baasje hadden, waren op dat moment al in slechte toestand en verkeerden in een soort coma. De dierenarts had ze laten overbrengen naar hier. Hij had de honden laten braken, zodat het gif zich niet meer in de bloedbaan kon begeven. Maar door het braken kregen de honden een aspiratiepneunomie, wat betekent dat er uitgebraakt voedsel in de longen is terechtgekomen. Daardoor komen er heel wat bacteriën terecht in de longen, die niet meer hun volledige capaciteit hebben. We hebben de honden nog zo goed als mogelijk behandeld, maar uiteindelijk zijn ze gestorven. Later kregen we nog een bordercollie binnen. Die heeft ook moeten braken, maar zonder gevolgen. Na een paar dagen mocht het dier weer naar huis.”

Cocaïne

Het is al de tweede keer op iets meer dan een jaar tijd dat de drie honden het slachtoffer worden van vergiftiging. Begin juli van vorig jaar hadden de honden ook al verzorging nodig in Kasteel Vetcare. Toen overleefden ze de vergiftiging wel. “Het ging inderdaad om dezelfde drie honden. Vorige keer was er sprake van een wit poeder, en nu is dit opnieuw het geval”, zo vertelt de dierenarts. “In het braaksel van de bordercollie werd wel een soort worst aangetroffen, en de eigenares is er zeker van dat zij die hem niet had gegeven. We hebben alvast allerlei stalen opgestuurd naar het labo voor een toxicologisch onderzoek. Het is niet uit te sluiten dat het witte poeder cocaïne betreft.”

De lokale politie is een onderzoek gestart, en ook het gemeentebestuur is met de zaak bezig. Wat het motief van de dader of daders is, is nog onduidelijk. Een tijd voor de eerste vergiftiging kreeg een van de eigenaars wel een brief in de bus, waarin duidelijk naar voren kwam dat de briefschrijver niet opgezet is met de aanwezigheid van de honden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen