Koppel maandenlang op rooftocht in eigen dorp

© GVA

Een koppel uit Houthulst zit in de gevangenis op verdenking van minstens 17 inbraken in Houthulst en 1 in Brugge. De laatste drie maanden gingen ze bij hun rooftochten vooral op zoek naar geld en voedsel.

Tommy Huyghebaert

Hij: 45 jaar. Zij: 30 jaar. Allebei met een serieuze drugs- en alcoholverslaving die ze moesten onderhouden. En in de plaats van op een eerlijke manier geld te verdienen, trokken de twee verdachten op rooftocht door de streek van Houthulst. “Het dorpshuis in Jonkershove, de plaatselijke tennisclub, een slager, een café, een wassalon, de lokalen van de Chiro, de Lourdesgrot en een woonhuis. Ze kregen allemaal het inbrekerskoppel over de vloer”, zegt korpschef Johan Geeraert van de politiezone Polder.

“Ook in Brugge pleegden ze minstens een inbraak. Uiteindelijk kwamen ze bij ons in het vizier na een controle tijdens een buurtonderzoek naar aanleiding van een van die achttien inbraken. We konden onze vermoedens toen nog niet sterk maken. Maar we zijn hen uiteraard blijven in de gaten houden. En ondanks dat ze al een keer ontsnapten aan vervolging, bleven ze lustig verder inbreken en konden wij het net rond hen sluiten. Bij de daaropvolgende huiszoeking vonden we heel wat gestolen materiaal. Eigenlijk had het duo het vooral gemunt op geld en eten. Liefst braken ze in op plaatsen waarvan ze wisten dat er een kassa en voedsel aanwezig waren en die liefst niet bewoond waren. In het dorpshuis van Jonkershove gingen ze bijvoorbeeld aan de haal met kartonnen kratjes wijn. Maar ook werktuigen zoals een boormachine, of een haakse slijper, een materiaalkoffer, waspoeder, en alles wat niet te zwaar woog, namen ze mee. Op die manier hebben ze toch een aanzienlijke som kunnen verzamelen.”

Opluchting

“Het is een opluchting dat de streek niet meer geteisterd zal worden door die inbrekers”, klinkt het bij slagerij Kristof en Stefanie, die het inbrekerskoppel deze zomer over de vloer kregen. “Ze konden ongeveer 300 euro uit de kassa stelen. We wisten eigenlijk redelijk snel dat het om streekgenoten ging, of hadden alleszins een groot vermoeden. Het bakje van onze kassa werd achter de kerk gevonden. Inbrekers van verderaf zouden toch gewoon wegrijden.”

Speurders onderzoeken nu of de twee voor nog meer feiten in aanmerking komen. De onderzoeksrechter heeft hun aanhouding alleszins al bevolen. De raadkamer in Veurne zal nog deze week beslissen of die aanhouding ook met een maand wordt verlengd. De twee legden alleszins al bekentenissen af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen