Fipronil in eieren: Europa roept op beschuldigingen achterwege te laten

Happy hens in cage free, free range, antibiotic free and hormone free farming © iStock

België, Nederland en de andere Europese landen die getroffen zijn door de fipronilcrisis in de eiersector mogen elkaar niet met de vinger wijzen, maar moeten net gecoördineerd samenwerken. Die oproep heeft de Europese Commissie donderdag gelanceerd.

De Commissie reageert zo op de beschuldiging van Belgisch minister van Landbouw Denis Ducarme en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) dat de informatiedoorstroming vanuit Nederland in het kader van de fipronilcrisis serieuze gebreken zou hebben vertoond. Bovendien, zei Ducarme woensdag in de Kamer, zou Nederland al in november 2016 weet gehad hebben van de aanwezigheid van fipronil in eieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft die claim al weerlegd, door te stellen dat het giftige product in stallen was aangetroffen, niet in eieren.

De Commissie roept de lidstaten nu dus op de beschuldigingen achterwege te laten. ‘Er moet op een vastberaden, gecoördineerde en transparante manier worden samengewerkt, en niet worden overgegaan tot een ‘blame game”, zei woordvoerder Daniel Rosario tijdens de dagelijkse persbriefing van de Commissie. ‘De Europese burgers verwachten dat van ons, en dat is precies wat we zullen doen.’

De Commissie is ook bereid om met de lidstaten de discussie aan te gaan over de lessen die kunnen worden getrokken uit het schandaal en hoe eventueel de efficiëntie van het snelle waarschuwingssysteem kan worden verbeterd.

Zo pleit de minister van Landbouw van de Duitse deelstaat Nedersaksen, Christian Meyer, bijvoorbeeld voor een EU-taskforce, die nauwer moet gaan toezien op de voedselveiligheid in Europa. ‘Ik vraag een EU-taskforce, die controlebevoegdheid heeft op Europees niveau, ter bescherming van de consument’, zei hij in de krant Neuen Osnabrücker Zeitung.

‘We hebben waardevolle tijd verloren, om de verspreiding van eieren op de Europese markt tegen te houden’, zei Udo Hemmerling van de Duitse boerenbond. Het Europese waarschuwingssysteem moet volgens hem beter functioneren. Duitse boeren zullen schadevergoeding moeten eisen bij de veroorzakers van de crisis, ‘zij die het verboden fipronil hebben gemengd onder het ontsmettingsmiddel’, aldus Hemmerling.

Ook de Franse minister van Landbouw, Stéphane Travert, wil een veel snellere en efficiëntere uitwisseling met de buurlanden. Travert sprak zich uit voor betere controlemechanismen en meer transparantie met de partners ‘aangezien de betreffende loten zowel uit Nederland als uit België komen’.

De minister bekritiseerde het grote tijdsverschil tussen het moment dat de besmette eieren het Franse grondgebied werden binnengebracht en het moment dat Frankrijk werd geïnformeerd over de crisis, ‘waardoor het niet meer mogelijk was om onmiddellijk op te treden’. ‘Die samenwerking moet in de toekomst beter verlopen’, aldus de minister.

Begin september komen de Europese landbouwministers samen in de Estse hoofdstad Tallinn. De fipronilcrisis zal er ongetwijfeld bovenaan de agenda staan.

FSA: Bijna 700.000 ‘met fipronil besmette eieren’ geïmporteerd in Groot-Brittannië

In Groot-Brittanië zijn de eieren die te veel fipronil bevatten in de voedselketen terechtkomen via broodjes of andere gekoelde etenswaren. De eieren op zich zijn er niet rechtstreeks aan de man gebracht. ‘Veel van de betrokken eieren werden gemengd met andere eieren, die niet van getroffen boerderijen kwamen, dus het fipronil-residu zal in hoge mate aangelengd zijn.’

De 700.000 eieren die te veel fipronil bevatten vertegenwoordigen 0,007 pct van de jaarlijkse eierenconsumptie in Groot-Brittannië. ‘Het is dus bijzonder onwaarschijnlijk dat er een risico is voor de volksgezondheid’, herhaalt de FSA.

Een deel van de eieren is al verkocht en geconsumeerd, maar de FSA heeft ook een deel geïdentificeerd dat nog niet vervallen is. Die eieren worden nu uit de rekken gehaald. Reden daarvoor is niet de voedselveiligheid die in gevaar gebracht werd, maar het feit dat het insecticide niet toegelaten is in de voedselketen.

Het agentschap wijst er tot slot nog op dat 85 pct van de eieren die in Groot-Brittannië geconsumeerd worden, daar gelegd worden. ‘We hebben geen bewijzen dat hier gelegde eieren ook besmet zijn, of dat fipronil ongepast gebruikt werd.’

Partner Content