Nu al 216 Belgische ISIS-aanhangers veroordeeld

© REUTERS

Er zijn in ons land al 216 Belgische ISIS-aanhangers veroordeeld, zo blijkt uit nieuwe cijfers. N-VA wil dat de Belgische nationaliteit van jihadisten meteen kan worden afgenomen, zoals in Nederland en Groot-Brittannië sinds kort het geval is. CD&V-minister van Justitie Koen Geens is tegen. Hij vindt ons huidig vervolgingssysteem voldoende. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Dirk Hendrikx

In verschillende Europese landen weerklinkt het terreuralarm nu het rijk van ISIS in Irak en Syrië aan het instorten is en gevreesd wordt dat terugkerende militanten hier aanslagen plegen.

Ook buurlanden doen hetzelfde

Onlangs raakte bekend dat Groot-Brittannië al van meer dan 150 jihadisten en criminelen hun nationaliteit heeft afgenomen, waardoor zij niet meer legaal naar het land kunnen terugkeren of er verblijven. De intrekking gebeurt door de minister van Binnenlandse Zaken en kan ook zonder een veroordeling.

Ook in Nederland is het sinds kort mogelijk om de nationaliteit af te pakken van Nederlandse jihadisten met een dubbele nationaliteit (een land mag niet iemand stateloos maken) zonder dat ze veroordeeld zijn.

“Gaat niet ver genoeg”

Bij ons vindt de N-VA de huidige aanpak niet ver genoeg gaan. De partij wil dat iemand met dubbele nationaliteit die veroordeeld wordt voor een terreurmisdrijf zijn Belgische nationaliteit verliest. Volgens het wetsvoorstel dat de N-VA daarvoor heeft ingediend, moet dat zelfs automatisch gebeuren. Vandaag kan intrekking van de nationaliteit alleen bij wie minstens vijf jaar cel heeft gekregen. Dat is bij vier terroristen al gebeurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen