Direct naar artikelinhoud
Vergrijzing

1.500 rusthuisbedden te kort aan kust

Een op de drie kustbewoners is nu al ouder dan 65, de mensen die er niet gedomicilieerd zijn niet meegerekend.Beeld Henk Deleu

De vergrijzing gaat het snelst aan onze kust, maar precies daar zijn er de minste voorzieningen voor senioren. Volgens een analyse van professor gerontologie Christel Geerts (VUB) zijn er nu 1.500 rusthuisbedden te kort in de kustgemeenten. Het probleem is het grootst in De Panne, Koksijde en Knokke-Heist.

De zon, de zeelucht en hier en daar gezellige tearooms op de dijk: onze kust heeft veel troeven voor een aangename oude dag. Maar eens zorgbehoevend, zijn er voor senioren veel wenselijkere bestemmingen dan die strook tussen De Panne en Knokke, zo blijkt uit een analyse van professor Christel Geerts (VUB), gespecialiseerd in vergrijzing.

Eén op de drie kustbewoners is nu al ouder dan 65. Toch zijn de voorzieningen voor zorgbehoevende senioren net daar het schaarst. Of het nu gaat om woonzorgcentra, assistentiewoningen, dagverzorgingscentra, kortverblijven of dienstencentra: de cijfers die onze kustgemeenten kunnen voorleggen blijven volgens de professor systematisch het laagst in heel Vlaanderen.

De burgemeester van Koksijde kreeg vorige week forse kritiek - "Gaat hij er hier een groot rusthuis van maken?" - toen bleek dat hij zelf mee aan het roer staat bij een bouwproject voor bejaardenwoningen, maar dat er dringend nood is aan seniorenvoorzieningen mag wel blijken uit de cijfers.

"Wat rusthuisbedden betreft, is er een tekort van maar liefst 1.500 bedden in de kustgemeenten. Volgens de prognoses die onze Vlaamse overheid maakt op basis van de leeftijden van de huidige inwoners zouden er 4.905 bedden moeten zijn, maar er is in alle woonzorgcentra maar plaats voor 3.420 mensen. Dat is een capaciteit van maar 70 procent van wat nodig is."

Druk op de ketel

De verschillen per gemeente zijn groot. "Zo zit Koksijde maar aan 40 procent van de aanwezige behoefte aan rusthuisbedden. In De Panne staan er slechts de helft van de nodige 233 bedden en in Bredene, Oostende en Knokke-Heist is het niet veel beter. Terwijl in Knokke nu al één op de tien inwoners ouder is dan tachtig jaar.

"Dat leidt tot schrijnende toestanden, waarbij mensen hun laatste jaren opeens op vele kilometers van hun woonplaats moeten doorbrengen. Ik wil het beleid niet op de korrel nemen, maar wie naar de cijfers kijkt, stelt vast dat er een groot probleem is."

De situatie is trouwens nog maar het topje van de ijsberg. "De druk op de ketel wordt nog veel hoger. Wie aan de kust een tweede verblijf heeft en elders gedomicilieerd is, zit niet in deze cijfers. Maar wellicht willen ook van zij die zo goed als permanent aan de kust wonen, velen liefst daar hun laatste jaren slijten. Dat is een grote groep zorgbehoevende bejaarden die er nog bijkomt.

"En de grote vloedgolf aan hoogbejaarden moet nog komen, eens de babyboomgeneratie 70 en 80 wordt. Het aantal 80-plussers aan de kust is nu nog niet zo extreem hoog, maar de groep tussen 65 en 79 jaar is in verhouding wel enorm. Waar gaan zij blijven als ze zorg nodig hebben?"

Werkkrachten

De professor wijst op de rol van projectontwikkelaars aan de kust. "De vergrijzing is er razendsnel gegaan en dat anticiperen is niet evident voor een lokaal bestuur, maar ze hebben die bouwpromotoren te veel toegelaten om lucratieve flats te bouwen voor de kapitaalkrachtige, prille senioren.

Dat zijn winstgevende projecten, maar de keerzijde van het verhaal is dat er veel te weinig plaats is voor diezelfde mensen eens ze hulpbehoevend worden. Het zou helpen mochten ze aan projectontwikkelaars ook een soort van verplichting opleggen om ouderenvoorzieningen te bouwen naast andere lucratieve vastgoedprojecten."

Al blijft dan nog de vraag wie al die bejaarden zal verzorgen. "De meeste jonge gezinnen kunnen geen woning aan de kust betalen en trekken dus weg, maar die werkkrachten hebben ze in de zorg wél nodig. Aan de kust meer nog dan op andere plekken, want veel bejaarden hebben hun sociaal netwerk van eventuele mantelzorgers achtergelaten voor hun stekje vlak aan de zeedijk."