Huiszoekingen naar fipronilbesmetting: 15 personen verdacht in België, 2 arrestaties in Nederland

© Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Na de huiszoekingen bij een tiental ontsmettingsbedrijven van leghenstallen die vandaag in België plaatsvonden in het kader van hetde fipronilcrisis, hebben de speurders van het parket van Antwerpen 26 verdachten in beeld gekregen. Het gaat om 15 bestuurders en 11 bedrijven waarin ze werkzaam zijn. Simultaan vonden er ook huiszoekingen plaats in Nederland. Daar werden de twee bestuurders gearresteerd van Chickfriend, het bedrijf dat mee aan de oorsprong van het eierschandaal lag. Het duo was al enkele dagen spoorloos.

gn/adm

De huiszoekingen deze voormiddag gebeurden op 11 verschillende adressen, waarvan 10 in Vlaanderen en 1 in Wallonië. Volgens Sylvie Van Baden, de woordvoerder van het Antwerpse parket , gaat het bijna allemaal om ontsmettingsbedrijven. Ze hebben pluimveestallen gereinigd met het verboden fipronil of het verboden middel bewust gemengd in toegelaten producten. Dit bestrijdingsmiddel tegen bloedluizen bij kippen mag niet in de voedselketen terechtkomen omdat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de mens.

De huiszoekingen werden uitgevoerd door een 70-tal leden van de federale politie en van het FAVV, in opdracht van de gespecialiseerde onderzoeksrechter milieu. Ook in Nederland namen een 70-tal leden van de gespecialiseerde diensten deel aan de actie.

Nog volgens het parket werd er belastend materiaal in beslag genomen. Het parket wou noch bevestigen noch ontkennen dat de huiszoekingen hebben geleid tot nieuwe blokkeringen van pluimveebedrijven.

15 bestuurders en 11 vennootschappen worden nu verdacht van feiten van criminele organisatie, schriftvervalsing, het illegaal verhandelen van diergeneesmiddelen, illegale uitoefening van diergeneeskunde en inbreuken op Europese regelgeving inzake levensmiddelenwet.

In ons land werd niemand opgepakt.

De zaakvoerder van een van de doorzochte bedrijven ontkende ondertussen anoniem in Ter Zake elke betrokkenheid. “Als de onderzoekers vanmorgen twee minuten de administratie nagekeken hadden, hadden ze meteen kunnen constateren dat we geen enkele klant in de legkippensector hebben”, klinkt het. “Wij zitten volledig in de vleeskippensector en bloedluizen komen in onze sector niet voor. Ik had vóór deze zaak nog nooit van fipronil gehoord.”

© Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Chickfriend

In Nederland werden wel arrestaties verricht. Twee bestuurders van het Nederlandse bedrijf Chickfriend zijn donderdag ingerekend.

Chickfriend lag samen met het Belgische bedrijf Poultry-Vision aan de basis van het schandaal. Martin van de B. en Mathijs IJ.(what’s in a name?, red.) , de zaakvoerders van Chickfriend, haalden enkele dagen terug al hun website en Facebookpagina van het internet en leken met de noorderzon verdwenen.

Chickfriend kocht bij Poultry-Vision het luizenbestrijdingsmiddel, dat vermengd was met het verboden fipronil. Volgens de advocaat van Poutlry-Vision-zaakvoerder Patrick R. waren de afnemers (Chickfriend) op de hoogte dat er fipronil in dat product zat.

Chronologie

Het Belgisch parket startte een onderzoek op 19 juli, na vermoedens van het FAVV dat er fipronil in de voedselketen terecht was gekomen. De dag nadien vond een huiszoeking plaats bij een Belgisch bedrijf, vermoedelijk Poultry Vision. Er werden documenten en informaticamateriaal, en nadien nog bijna 6000 liter verboden producten in beslag genomen. Na verhoor werd de zaakvoerder vrijgelaten, zij het onder uiterst strikte voorwaarden.

Poultry-Vision, een bedrijf uit het Kempense Ravels, ligt vermoedelijk aan de basis van de besmetting van alle eieren. Vermoedelijk heeft het bedrijf het illegale middel fipronil gemengd met het legale Dega-16. Dat laatste wordt gebruikt om bloedluizen te bestrijden, alleen is fipronil veel doeltreffender.

Fipronil mag gebruikt worden op katten en honden maar niet op pluimvee. Bij hoge dosissen fipronil zijn misselijkheid, overgeven, buikpijn of duizeligheid de symptomen. De stof is niet kankerverwekkend, maar op lange termijn beschadigt het middel de lever, schildklier en zenuwstelsel.

Taskforce

Eerder op de dag kondigden de regeringen en ministers nog aan een taskforce op te richten die moet bekijken wat voor steunmaatregelen er mogelijk zijn voor getroffen bedrijven.

LEES OOK. Regering overlegt met getroffen sectoren over steunmaatregelen

LEES MEER. Hoe is fipronil in onze eieren terechtgekomen? En hoe groot is het gezondheidsrisico? Alles wat u moet weten over het eierschandaal

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen