Direct naar artikelinhoud
Box-office

Dit is de meest winstgevende film van het jaar

Daniel Kaluuya in 'Get Out'.Beeld RV Universal Pictures

De meest winstgevende film van 2017, tot dusver? Geen spectaculaire blockbuster, en geen lowbudget-horrorfilm. Wél een thriller die een sociale problematiek aankaart: Get Out van Jordan Peele haalde meer dan zes keer zijn budget op aan de bioscoopkassa.

Een film die een bittere en beenharde aanklacht is tegen het sluimerend racisme in de VS: het lijkt geen recept voor een kassucces, maar regisseur Jordan Peele bewijst met Get Out het tegendeel. De thriller, over een zwarte jongeman (Daniel Kaluuya) die voor het eerst kennismaakt met de blanke familie van zijn vriendin, kostte 4,5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) om te maken, en nog eens 30 miljoen dollar (25,6 miljoen euro) om te promoten. Maar Get Out, eveneens een groot succes bij critici, haalde wereldwijd al 252 miljoen dollar (215,2 miljoen euro) op aan de bisocoopkassa.

Dat is maar liefst 630 procent van het gespendeerde budget. Daarmee is Get Out niet de best scorende film aan de kassa, maar wel de meest lucratieve film van het jaar, tot dusver. Het is ook de succesvolste debuutfilm van een scenarist-regisseur ooit: Peele snoept daarmee het record van The Blair Witch Project af.

Inmiddels heeft Peele al een deal met Universal om zijn volgende film te maken. Het budget zal vijf maal hoger liggen dan bij Get Out, weet The Hollywood Reporter.

Get Out speelt nog in Sphinx Cinema (Gent) en Kinepolis (Antwerpen).