© Karel Hemerijckx

Appeltelers krijgen klappen: twee derde minder oogst

Voor de Belgische appeltelers dreigt een rampjaar. Uit ramingen blijkt dat twee derde minder appelen geoogst zullen worden dan vorig jaar, dat ook al een slecht seizoen was. Vooral de vorstschade in het voorjaar is de boosdoener, zegt de Boerenbond donderdag. De daling treft niet alleen ons land, maar in mindere mate ook de rest van Europa.

De jaarlijkste Europese oogstramingen werden donderdag/vandaag voorgesteld op een internationale congres in het Spaanse Lerida. Voor ons land werd die raming uitgevoerd door het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid, in samenwerking met de Boerenbond, het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) en de veilingen. Daarvoor werden in totaal 250 fruitteeltbedrijven bevraagd.

“Uit de enquête blijkt dat we in België geconfronteerd zullen worden met een zeer lage appeloogst, te wijten aan de vorstschade in april en de minder gunstige weersomstandigheden in het voorjaar”, zegt de Boerenbond. De oogst voor het seizoen 2017-2018 wordt geraamd op slechts 74 miljoen kilogram, of 68 procent minder dan vorig jaar, dat door de extreem natte junimaand ook al een slecht fruitjaar was. In vergelijking met het meerjarig gemiddelde gaat het om een daling met bijna drie vierde (73 procent).

Ook de perentelers krijgen klappen, zij het in mindere mate. De perenoogst wordt geraamd op 301 miljoen kilogram, 7 procent minder dan vorig jaar en 15 procent minder dan het meerjarig gemiddelde.

De slechte fruitoogst treft niet alleen ons land, ook in de rest van Europa worden fors mindere opbrengsten geraamd. “Maar op Europees niveau zijn de verwachte dalingen kleiner met 21 procent minder appelen en 1 procent minder peren”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer