Meer dan de helft van onze buxushagen aangetast door mot: “Trek haag uit en plant iets anders”

© Dieter Telemans

Uit de vlindertelling van Natuurpunt van afgelopen weekend blijkt dat de opmars van de buxusmot in Vlaanderen zich in een razend tempo voortzet. Meer dan de helft van de buxuseigenaars wordt geconfronteerd met de exotische nachtvlinder die grote schade kan toebrengen aan buxusplanten. De natuurvereniging roept op bestrijdingsmiddelen te gebruiken die de natuur niet schaden of voor planten te kiezen die interessanter zijn voor vlinders en bijen.

blg

Tijdens de vlindertelling peilde Natuurpunt ook naar de impact van de buxusmot. De aanwezigheid blijkt sterk te verschillen van regio tot regio. Zo meldt in Antwerpen 69 procent van de buxuseigenaars schade, in Vlaams-Brabant 60 procent, in Oost-Vlaanderen 57 procent en in Limburg 51 procent. Met 12 procent blijft West-Vlaanderen grotendeels gespaard. Het grootste aandeel zware schade, waarbij er nog nauwelijks groene bladeren overblijven, is er in Antwerpen (39 procent) en Vlaams-Brabant (34 procent).

Bij beperkte schade onderneemt een derde van de bevraagde bezitters van een buxus geen actie. Vierentwintig procent kiest voor chemische bestrijding, 22 procent voor biologische bestrijding, 13 procent voor het manueel verwijderen van de rupsen en 10 procent voor het verwijderen van de buxusplanten.

Bij zware schade kiest 41 procent ervoor de planten te verwijderen. 18 procent onderneemt geen actie, 16 procent kiest voor chemische en 15 procent voor biologische middelen en 9 procent voor manuele verwijdering.

Vervangen

Natuurpunt raadt het gebruik van chemische middelen af omdat deze ook andere organismen kunnen treffen. Naast het manueel verwijderen van de rupsen wordt ook het gebruik van feromoonvallen geadviseerd die de mannetjes van de buxusmot lokken en van biologische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn echter enkel beschikbaar voor professionele tuinaannemers.

Omdat buxus geen aanwinst is voor de natuur in de tuin, suggereert Natuurpunt ook om van de nood een deugd te maken en ze te vervangen door bijvoorbeeld lavendel of marjolein, gemengde hagen met liguster, meidoorn, sporkehout of veldelsdoorn die ecologisch interessanter zijn.

Verboden

In Het Belang van Limburg hekelt Karel Goossens, voorzitter van de Buxusvereniging België, het feit dat het biologisch middel Xentari in ons land enkel mag verkocht worden aan professionelen en niet aan particulieren. In enkele buurlanden is het middel wel vrij te koop. In Frankrijk is volgens Goossens de plaag onder meer door gebruik van dit product terug onder controle. Hij vraagt dan ook de opheffing van het verbod. Jan Eyckmans van FOD Volksgezondheid motiveert het verbod doordat het middel koud moet bewaard worden in een koelkast zonder voeding. En bij contact met het middel kunnen bovendien allergische reacties optreden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen