Direct naar artikelinhoud

Trump gooit olie op het vuur: "Misschien was mijn 'vuur en furie'-uitspraak nog te zachtaardig"

Donald Trump spreekt met journalisten in Trumps golfrestort in Bedminster, New Jersey. Vicepresident Mike Pence staat aan zijn zijde.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft geen spijt van zijn 'vuur en woede'-uitspraak tegenover Noord-Korea, twee dagen geleden. Integendeel, hij doet er zelfs nog een schepje bovenop. Vanop zijn vakantieverblijf heeft Trump vandaag gemeld dat "zijn woorden nog te zacht geformuleerd zijn". Zijn minister van Defensie James Mattis probeert intussen de gemoederen te bedaren.

"Misschien was mijn taal zelfs niet hard genoeg", zegt Trump. "Zij doen dit al heel lang, vele jaren, tegenover ons land. Het is hoog tijd dat iemand opkomt voor de mensen van dit land en van andere landen. Kortom, misschien was mijn verklaring zelfs niet hard genoeg."

"Noord-Korea moet heel, heel zenuwachtig zijn als het de Verenigde Staten iets aandoet", waarschuwt Trump verder. "Het kan maar beter afzien van verdere dreigementen aan het adres van de VS." De Amerikaanse president zegt ook dat hij "denkt dat China veel meer kan doen" en dat "ze veel meer zullen doen".

'Noord-Korea moet heel, heel zenuwachtig zijn als het de Verenigde Staten iets aandoet'
President Trump

Trump zegt evenwel dat hij openstaat voor onderhandelingen. "Natuurlijk", zegt hij. "We zullen altijd overwegen om te onderhandelen. Ze onderhandelen nu al 25 jaar. Kijk naar Clinton. Hij was zwak en ineffectief in de onderhandelingen. Kijk naar wat er gebeurde met Bush, kijk naar wat er gebeurde met Obama. Obama wou er zelfs niet over praten. Maar ik praat erover", zegt de Amerikaanse president tijdens zijn werkvakantie vanuit zijn golfresort in Bedminster, New Jersey. "Het is de hoogste tijd. Iemand moet het doen. Iemand moet het doen."

De uitspraak is meer olie op het vuur na een eerdere, volledig geïmproviseerde, waarschuwing aan het adres van Noord-Korea. "Ze kunnen rekenen op vuur en woede, zoals de wereld nog nooit gezien heeft" als Noord-Korea de VS verder zou bedreigen, klonk het beangstigend.

Trump gooit olie op het vuur: "Misschien was mijn 'vuur en furie'-uitspraak nog te zachtaardig"
Beeld AFP

Daarop dreigde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat midden augustus vier raketten klaarstaan om af te vuren in de zee vlak voor het het eiland Guam, een stukje Amerika in het westen van de Grote Oceaan.

Mattis: "Catastrofale gevolgen"

Kort na de verklaring van Trump probeerde zijn minister van Defensie James Mattis de gemoederen te bedaren. Volgens de minister moet er verder gewerkt worden aan een diplomatieke oplossing tussen beide landen. "Een oorlog zou catastrofale gevolgen hebben", klinkt het.

Maar op de vraag of de VS klaar zijn als Noord-Korea een vijandelijke zet doet, antwoordt minister Mattis: "We zijn er klaar voor."

"Het is mijn verantwoordelijkheid om militaire opties te hebben indien nodig. We zijn klaar."