© EPA

Polsstokspringster Isinbayeva stopt ermee

De Russische polsstokspringster Yelena Isinbayeva zet een punt achter haar carrière. De 34-jarige Russin kondigde dat vrijdag aan in een speciaal daarvoor belegde persconferentie in het Braziliaanse Rio de Janeiro, in de marge van de Olympische Spelen.

mm, vml

"Ik heb jullie hier uitgenodigd om mee te delen, dat ik mijn carrière beëindig. Vandaag, 19 augustus 2016, zet Yelena Isinbayeva in Rio de Janeiro een punt achter haar professionele carrière", zei de Russische polsstoklegende op de persconferentie. Ze zei haar dromen te hebben vervuld. "Ik heb alle mogelijke medailles en titels gewonnen en het vertrouwen en de liefde van fans wereldwijd gekregen."

De 34-jarige drievoudige wereldkampioene was een van de bekendste gezichten van de atletiek, samen met de Jamaicaanse sprintbom Usain Bolt. Ze won olympisch goud in 2004 en 2008, in 2012 was ze goed voor brons. Ze was ook de eerste vrouw om boven vijf meter te springen. Het wereldrecord van 5,06 meter uit 2009 staat nog steeds op haar naam. Tijdens haar carrière was ze goed voor een dertigtal wereldrecords.

Isinbayeva werd donderdag nog verkozen in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Ondanks het verbod van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) voor de Russische atleten om deel te nemen aan de Spelen in Rio, was ze toch naar Brazilië afgezakt om voldoende stemmen te ronselen. De Russische zei ook erover na te denken zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Russische atletiekfederatie.

Isinbayeva, die nog nooit in verband gebracht werd met dopinggebruik, zette in juni nog een beste wereldjaarprestatie neer met een sprong over 4m90. De olympische kampioene van Athene en Peking wilde graag een derde olympische titel aan haar palmares toevoegen voor ze een punt zet achter haar carrière en diende een aanvraag in bij de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) om alsnog deel te kunnen nemen in Rio maar dat leverde niets op. Vrijdag zei ze nogmaals dat ze de beslissing van de IAAF als oneerlijk en onrechtvaardig beschouwt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer