Politie moet ingrijpen bij ruzie tussen voetbalclubs: “Een stadion is geen oorlogsgebied"

© ycs

Het zit er weer bovenarms op tussen RWDM, gesteund door de gemeente Molenbeek, en White Star. Aanleiding is de afgelasting van een beloftenmatch van RWDM omdat de jeugd van White Star niet van het veld wilde. De politie werd er zelfs bij gehaald.

Robin De Becker

De stadionoorlog tussen RWDM en White Star Woluwe bereikte woensdagavond een nieuw dieptepunt. De beloften van RWDM en Union Saint-Gilloise hadden een beloftenmatch ingepland. Enige probleem; de jeugd van White Star was aan het trainen op het veld waar de match zou moeten doorgaan. Niemand wilde wijken en de gemoederen raakten zelfs even verhit. De politie moest tussenbeide komen om alles te bedaren. Ondertussen waren de beloften van Union Saint-Gilloise al van het plein en werd de wedstrijd dus afgelast. En dat terwijl een derde voetbalveld er eigenlijk leeg en verlaten bij lag.

Bij de gemeente Sint-Jans-Molenbeek reageerden ze gisteren furieus op het nieuwe voorval. Burgemeester Françoise Schepmans (MR) liet weten dat het geen enkel incident meer zal tolereren dat door White Star in het Machtensstadion wordt veroorzaakt. “We zullen er alles aan doen om de rechten van RWDM te laten eerbiedigen. De enige club die gemachtigd is om in het Machtensstadion te spelen en om van de installaties gebruik te maken is RWDM. We betreuren de onaanvaardbare houding van White Star. Ze zullen alleszins elke schade moeten rechtvaardigen die door hun onbezonnen en onaanvaardbaar gedrag wordt veroorzaakt.”

“Kraakpand”

De gemeente liet in maart weten dat White Star niet meer welkom was vanaf 1 juli en liet de overeenkomst ontbinden. De club spande echter een gerechtelijke procedure, die pas op 7 september zal worden ingeleid. De gemeente wil dat White Star zo snel mogelijk wordt uitgewezen. “In de huidige toestand is het een club die het Machtensstadion als kraakpand gebruikt.”

Maar bij White Star zijn ze helemaal niet onder de indruk van het spierballengerol bij de gemeente. Niemand van de club was bereikbaar voor commentaar, maar op de clubwebsite werd er wel een boodschap geplaatst. “Een voetbalstadion is geen oorlogsgebied. Het is een plek waar bepaalde waarden van de samenleving worden overgedragen op jongeren. De ordediensten hebben wel betere dingen te doen dan naar een voetbalstadion te moeten komen. We roepen RWDM op om de dialoog constructief te hervatten. En aan de gemeente vragen we om de uitspraak van drie onafhankelijke rechters te respecteren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen