© BFM

De Antwerpse drugsoorlog escaleert. “Vijf kogels in zijn benen? Louter een waarschuwing”

Hij was gisterochtend in Schoten zijn hond aan het uitlaten, havenplanner Marsin Y. (29). Tot plots twee schutters vijf ­kogels losten in zijn benen. Een buurvrouw moest hem zwaargewond naar binnen sleuren. Speurders twijfelen niet dat ook deze schietpartij kadert in de drugsoorlog die het Antwerpse al een jaar teistert. “De daders moeten in Nederland gezocht ­worden.”

Pieter Huyberechts en Sam Reyntjens

Een trotse werknemer. Ambitieus ­bezig met het uitbouwen van zijn carrière bij havenbedrijf DP World. Zo komt Marsin Y. over in een filmpje waarin hij zijn werk bij het bedrijf aanprijst. Vorige zomer kreeg hij promotie, vertelt hij in het filmpje, gemaakt in juni 2016. Hij fungeert als ‘teamleider landslide operaties’: zeg maar de planning van containers en het tijdstip van lossen in goede banen leiden. “Ik moet ervoor zorgen dat alle containers die hier in de haven gelost worden goed terechtkomen.” Hij looft het contact met de collega’s, de meertaligheid en het flexibele werkritme.

Bewust onder de romp

Gisterochtend was Marsin Y. niet aan het werk. Klokslag om acht uur liet hij in Schoten, waar hij met vrouw en dochtertje woont, de hond uit. Voor het eerst sinds lang was hij niet meer op zijn hoede, nadat hij een jaar geleden al eens door onbekenden was lastiggevallen.

Het bleek een foute inschatting: twee gangsters, gehuld in bivakmuts, lagen in de graskant verstopt en vuurden vijfmaal in zijn richting. Kogels gingen dwars door zijn benen. Kermend van de pijn sleepte de havenplanner zich huiswaarts, waar een buurvrouw hem snel haar huis in sleurde. “Hij wilde niet dat zijn dochtertje zou zien wat er gebeurd was”, vertelt zijn zus Bea.

“Het is duidelijk dat hij niet dood moest”, zegt een gerechtelijke bron. “Die vijf kogels dienden louter als waarschuwing. Anders hadden ze wel boven zijn romp gemikt en met zwaardere wapens geschoten.” Zijn zus benadrukte gisteren dat Marsin niets met drugs te maken heeft. Het gerecht ­vermoedt, gezien zijn interessante profiel in de haven én het eerdere incident, het tegenovergestelde.

Oorlog onder clans

De aanslag is al de zoveelste in het Antwerpse dit jaar. En het draait allicht rond één ding: cocaïne. In maart al sloeg het gerecht alarm, na een ­opeenstapeling van uitgebrande auto’s, doorzeefde rolluiken, wegduikende ­buren van drugscriminelen en her en der een vermiste of een ontvoering. “We moeten Amsterdamse toestanden absoluut vermijden”, stelde magistraat Ken Witpas toen, doelend op de vondst van een afgehakt hoofd in de Amsterdamse binnenstad.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigde in mei dat er een oorlog woedt in het zwaardere drugsmilieu. De meeste schietpartijen vonden plaats in Borgerhout, maar ook tot diep in de Kempen zijn afrekeningen schering en inslag.

En tot veel arrestaties onder de grote jongens heeft de afgekondigde ‘War on Drugs’ nog niet geleid. De drieduizend straatdealers die de voorbije jaren zijn opgepakt in het Antwerpse lijken een doekje voor het bloeden. “De grootste en gevaarlijkste Marokkaanse drugshandelaars zijn nog niet gestopt”, stelt Raf Sauviller in zijn boek Borgerokko Maffia. “Ze voelen zich meer dan ooit thuis in het Antwerpse.”

De zestien incidenten zijn volgens onze informatie niet te herleiden tot één clanoorlog. “Het gaat om verschillende kleine en grotere oorlogen tussen bepaalde drugsbendes”, klinkt het.

Veelal, zo ook in het dossier van ­Marsin Y., moet richting Nederland ­gekeken worden in de hoop de schietgrage gangsters te ontmaskeren. Politie en parket spreken van een moeilijke strijd. “Terwijl de strijd tegen terrorisme de jongste jaren absoluut voorrang kreeg, zijn ­gezien de schietpartijen drugs en agressie weer de prioriteit”, zegt een ­politiebron.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer