Fipronil treft vijftien EU-landen en Zwitserland, reikt tot in Hongkong en zit nu ook in kippenvoer

Er zijn eieren met fipronil teruggevonden in vijftien EU-landen, Zwitserland en in Hongkong, dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

adm, pom, lbo

De fipronilcrisis in de eiersector heeft nu al zeventien landen bereikt. Naast 15 EU-landen zijn ook Zwitserland en Hongkong getroffen, deelt de Europese Commissie vrijdag mee.

LEES OOK. Hoe sjoemelaars voor grof geld gif in onze voedselketen kappen

Volgens een Commissiewoordvoerder zijn in de Europese Unie naast België en Nederland, de twee landen waar de crisis haar oorsprong vindt, ook Duitsland, Frankrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovakije, Slovenië en Denemarken geraakt. Buiten de EU gaat het dus om Zwitserland en het Aziatische Hongkong.

The Centre for Food Safety (CFS) van the Food and Environmental Hygiene Department van Hong Kong meldde op 4 augustus dat het fipronil aantrof in twee stalen van "Cheer Fresh Dutch Brown Eggs". Het ging om eieren van loten met codes die toen niet op de Nederlandse lijst stonden, maar uit voorzorg liet de voedselveiligheidsautoriteit de eieren testen. De Europese pesticiderichtlijn legt de maximale residulimiet (MRL) voor fipronil in eieren op 0,005 mg/kg en hanteert een risicowaarde van 0,72 mg/kg. De eiercodes staan nu wel op de actuele Nederlandse lijst van bedrijven waar fipronil aangetroffen is.Hongkong haalde de eieren in kwestie uit de rekken en liet de importeur de loten terugroepen. Sinds 4 augustus worden alle uit Nederland geïmporteerde eieren tegengehouden en moeten ze testen ondergaan vooraleer ze terug de markt op kunnen.

Vergaderingen

Vrijdagochtend maakte de Commissie bekend dat er een bijzondere vergadering over de crisis belegd wordt met alle getroffen Europese landen. Die bijeenkomst zou op dinsdag 26 september plaatsvinden.Voordien zullen er op 4 of 5 september al gesprekken plaatsvinden, in de marge van dde bijeenkomst van minister van Landbouw in Estland.

Dat de vergadering van de Commissie er pas eind september komt, is om voldoende tijd te hebben om alle relevante informatie te kunnen verzamelen.

Ook in kippenvoer

Bij een Belgische kippenboer die giftige eieren had geleverd, is eerder dit jaar een vat krachtvoer aangetroffen waarin fipronil verwerkt zat. Dat meldt de Nederlandse krant De Telegraaf. Het gaat om het product "Copper Boost".

Het federaal voedselagentschap FAVV zegt in een reactie dat bepaalde producten in beslag genomen zijn om te onderzoeken of er fipronil in zit. “De analyses zijn bezig en de resultaten worden pas midden volgende week verwacht”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen