© put

Is het gedaan met de banaan? Populair fruit met uitsterven bedreigd

De banaan dreigt te verdwijnen. En dat zou nog wel eens heel snel kunnen gebeuren. Bepaalde schimmels verspreiden zich zo snel onder de bananen dat de vrucht binnen 5 of 10 jaar mogelijk verdwenen is, zo blijkt uit een studie.

lbo

We kunnen het ons nauwelijks inbeelden: een supermarkt zonder bananen. Jaarlijks worden er bijna zo’n 100 miljoen geproduceerd. Maar de oogst ligt nu zo’n 40 procent lager dan normaal. De boosdoener? Schimmelziekten Pseudocercospora musae, Pseudocercospora eumusae en Pseudocercospora figiensis, zo ontdekten wetenschappers van de Nederlandse Wageningen Universiteit en de University of California. De ziekten zijn dodelijk voor de bananen en bananenplanten. En twee van die drie schimmels zijn nog gevaarlijker dan aanvankelijk aangenomen. De schimmelziekten kunnen de stofwisseling van de banaan manipuleren en de voedingsstoffen van het fruit gebruiken of schakelen bijvoorbeeld het immuunsysteem van de bananen uit.

Enkel door bananenbomen 50 keer per jaar te bespuiten met een gevaarlijk bestrijdingsmiddel, kunnen de schimmels min of meer onder controle worden gehouden. Maar omdat dat veel kost, zijn er maar weinig boeren die die bestrijdingsmiddelen kunnen gebruiken. Tegelijk zijn die middelen ook niet goed voor het milieu en de volksgezondheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer