Direct naar artikelinhoud

Aanvragen premie elektrische auto fors gedaald

Aanvragen premie elektrische auto fors gedaald
Beeld reuters

Het aantal premie-aanvragen voor een elektrische auto is in de eerste helft van 2017 fors gedaald. Dat is te lezen in het antwoord van Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) op een schriftelijke vraag van Koen Van Den Heuvel (CD&V). Het Autosalon had geen duidelijk effect op het aantal aanvragen.

In het tweede kwartaal van 2017 - in de periode van 1 april tot en met 13 juni - ontving het Vlaamse Energieagentschap (VEA) 64 aanvragen voor een premie. In het eerste kwartaal werden er 50 geregistreerd. In 2016 werden nog 471 premies toegekend, voor een totale waarde van 2,1 miljoen euro.

De Vlaamse overheid keert deze premie sinds begin 2016 uit bij de aankoop van een nieuwe volledig elektrische wagen of een wagen op waterstof. In 2017 bedraagt ze maximaal 4.000 euro, tegenover 5.000 euro in 2016. Het maximumbedrag blijft jaarlijks verminderen tot 2019. Ook lichte bestelwagens komen in aanmerking en sinds 3 augustus ook auto's die privaat worden geleaset.

De daling in 2017 is mede een gevolg van de nieuwe procedure. Sinds 2017 kunnen de aanvragen slechts worden ingediend in de maand na ingebruikname van de wagen en er is meestal een wachttijd van twee tot drie maanden tussen bestelling en levering van een wagen. Ook de daling van de premie speelt mogelijk een rol.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie