Direct naar artikelinhoud
Kenia

Zittend president wint Keniaanse verkiezingen, oppositie betwist uitslag

Aanhangers van Kenyatta vieren de overwinning in Nairobi.Beeld REUTERS

In een gespannen sfeer is vrijdagavond zittend president Uhuru Kenyatta uitgeroepen tot winnaar van de Keniaanse verkiezingen. De oppositie onder leiding van verliezend kandidaat Raila Odinga noemt de uitslag vervalst en zegt dat protesteren bij de rechter ‘geen optie’ is. De vraag is of de oppositie in plaats daarvan gaat oproepen tot protesten op straat.

De oppositie weigerde vrijdagavond de bekendmaking van de definitieve uitslag bij te wonen. De verbitterde reactie van de oppositie op de toch al fel betwiste verkiezingsuitslag voedt in Kenia de vrees voor ongeregeldheden.

President Kenyatta won volgens de kiescommissie de verkiezingen, die afgelopen dinsdag werden gehouden, met 8,1 miljoen stemmen tegenover 6,7 miljoen stemmen voor Raila Odinga. De opkomst bedroeg 78,91 procent. Odinga schermt met materiaal waaruit moet blijken dat hij in werkelijkheid 8 miljoen stemmen kreeg, en Kenyatta 7,7 miljoen.

Hack

De oppositie claimt dat officiële uitslag is vervalst door onder meer een hack in het digitale systeem van de kiescommissie. De commissie stelt dat er rond de stembusgang een poging tot inbreuk in haar computersystemen werd waargenomen maar dat deze mislukte. Vrijdagavond, vlak voordat Uhuru Kenyatta werd uitgeroepen tot winnaar, eiste de oppositie nog inzage in de digitale systemen van de kiescommissie.

De kiescommissie ging niet op de eis in. Ze houdt vol dat haar officiële verkiezingsuitslag betrouwbaar is. Uhuru Kenyatta werd vrijdagavond als winnaar aangewezen te midden van partijgenoten en buitenlandse diplomaten, in het congrescentrum in Nairobi waar de kiescommissie in de afgelopen dagen de stembusresultaten vanuit heel Kenia digitaal verzamelde en bij elkaar optelde.

President Kenyatta won volgens de kiescommissie de verkiezingen met 8,1 miljoen stemmen tegenover 6,7 miljoen stemmen voor Raila Odinga. Die laatste schermt met materiaal waaruit moet blijken dat hij in werkelijkheid 8 miljoen stemmen kreeg

De formele bekendmaking van de uitslag liep uren vertraging op, volgens de kiescommissie omdat nog de laatste resultaten moesten worden geverifieerd. Kenianen konden zich al wel voorbereiden op Kenyatta’s zege: in de voorbije dagen ging Kenyatta al op kop in de voorlopige resultaten, die in Kenia waren te volgen op tal van tv-kanalen.

In Nairobi en in andere steden in het land blijven sinds de verkiezingsdag veel winkels en marktkramen onbemand. Mensen lijken bezorgd over eventuele onlusten. In Nairobi zijn de gebruikelijke files afwezig. Binnenlandse vluchten vervoeren maar weinig passagiers.

Ordentelijk

Verkiezingsuitslagen in Kenia zijn steevast gepaard gegaan met gewelddadigheden sinds de herinvoering van de meerpartijenpolitiek begin jaren negentig. Na de verkiezingen van 2007 vielen meer dan duizend doden bij wekenlange confrontaties langs etnische lijnen, al was de situatie in het land toen in verschillende opzichten anders dan nu.

Buitenlandse verkiezingswaarnemers riepen al voor de uitslag van vrijdagavond alle partijen op om eventuele bezwaren voor te leggen aan de rechter. De waarnemers stellen dat de stembusgang over het geheel gezien ordentelijk is verlopen. Oppositieleider Odinga stapte naar de rechter na de verkiezingen van 2013, die hij volgens de officiële cijfers verloor van Uhuru Kenyatta. Odinga werd toen niet in het gelijk gesteld. De grote vraag ditmaal is of de 72-jarige Odinga – die voor de vierde keer meedeed aan presidentsverkiezingen – zijn aanhang zal oproepen tot straatprotesten.