Zikavirus verspreidt zich in Miami Beach

In de toeristische badplaats Miami Beach zijn vijf mensen besmet geraakt met het zikavirus. Dat heeft Rick Scott, de gouverneur van de Amerikaanse staat Florida, bekendgemaakt. Daarmee verspreidt het virus zich verder in Miami. De bestrijding van de steekmug die het virus verspreidt, is alvast verhoogd.

Eerder waren in de VS al 31 mensen besmet met het zikavirus. Maar tot nu toe vonden de besmettingen in de wijk Wynwood plaats, eveneens in Miami. Dat was de eerste wijk op het vasteland van de VS waar werd vastgesteld dat muggen het virus verspreiden.

Met de besmettingen in Miami Beach is een nieuw gebied aangesneden of zoals gouverneur Scott zegt: "Dit betekent dat we een nieuwe (besmettings)zone hebben."

De Amerikanen bestrijden in Miami alvast de steekmug met insecticiden (foto), onder meer vanuit de lucht. "We hebben de bestrijding verhoogd en zullen alles doen om zwangere vrouwen te helpen", aldus Scott. Er worden ook preventiekits uitgedeeld. Die bevatten middeltjes tegen insecten, tabletten om larven in stilstaand water te doden, condooms en informatie over het virus.

Wat ook opvallend is: van de vijf nieuwe gevallen -drie mannen, twee vrouwen- zijn er drie geen inwoner van Miami Beach. Het trio heeft wél recent in Miami Beach vertoefd. Het gaat om iemand uit New York, iemand uit Texas en iemand uit Taiwan.

Het zikavirus wordt vooral overgedragen door muggen, maar de overdracht is ook mogelijk via seksueel contact. Het virus is vooral actief in Zuid- en Centraal-Amerika en is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het kan leiden tot hersenafwijkingen bij hun ongeboren baby's.

Meest gelezen