© rr

“Belgische luchtmacht betrokken bij burgerdoden na bombardementen in Irak”

Bij twee luchtbombardementen in Irak waarbij ook burgerdoden vielen, zou de Belgische luchtmacht betrokken zijn geweest. Dat meldt Airwars, een ngo die de burgerdoden door bombardementen van de internationale coalitie in de strijd tegen ISIS in Irak, Libië en Syrië opvolgt en onderzoekt.

lbo

Volgens Airwars zijn er het voorbije jaar twee incidenten geweest waarbij mogelijk ook de Belgische luchtmacht was betrokken. Zo zou op 27 februari een burger zijn gedood en een andere burger zijn gewond geraakt bij zo’n bombardement. Het gaat om een luchtaanval op de Iraakse stad Al Qaim.

Een tweede incident vond plaats op 21 maart. Bij een luchtaanval op Mosoel viel toen ook een burgerdode. Drie anderen raakten gewond.

© REUTERS

Uit rapporten van de internationale coalitie blijkt dat er bij die bombardementen naar alle waarschijnlijkheid inderdaad burgerdoden zijn gevallen. Maar omwille van veiligheidsredenen communiceert de internationale coalitie niet over welke landen deelnemen aan welke operaties.

“Geloofwaardige, anonieme bron”

Volgens Airwars zou het een Belgische bron zijn geweest die hen op de Belgische betrokkenheid bij de dodelijke luchtaanvallen heeft gewezen. Airwars zegt dat het besliste om de informatie naar buiten brengen, op basis van één, weliswaar geloofwaardige anonieme bron, “in het belang van meer transparantie”. “We kregen de informatie al in mei”, zegt onderzoekster Eline Westra. “We moedigden Defensie aan om er zelf mee naar buiten te komen, maar dat gebeurde niet, dus doen we het nu zelf. Ons doel is niet om België met de vinger te wijzen, wel dat verantwoording wordt afgelegd. Er zijn hier toch burgerslachtoffers gevallen.”

“Willen bewijzen zwart op wit zien”

Minister van Defensie Vandeput ontkent echter elke betrokkenheid. “Uit geen enkel officieel rapport blijkt dat België betrokken is bij luchtbombardementen in Syrië en Irak waarbij burgerslachtoffers gevallen zijn. Daar blijven we formeel bij”, zegt het kabinet van minister Vandeput (N-VA) vrijdag, in een reactie op een onderzoeksdossier van de ngo Airwars. “We willen graag de bewijzen van de ngo zwart op wit zien. Als er beschuldigingen zijn, moet ook bewijs worden geleverd. We leven in een rechtsstaat.”

De woordvoerster van Defensie, Laurence Mortier zegt dat Defensie “twee cases” overmaakte aan het federaal parket. Dat zou na een vooronderzoek geoordeeld hebben dat een echt onderzoek niet nodig was.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER