Direct naar artikelinhoud
WK atletiek

Thomas Van der Plaetsen geeft er de brui aan in tienkamp: "Dit is jammer"

Thomas Van der Plaetsen geeft er de brui aan in tienkamp: "Dit is jammer"
Beeld photo_news

Thomas Van der Plaetsen heeft opgegeven in de tienkamp op het WK atletiek in Londen. Onze landgenoot, die niet volledig fit was, komt niet meer aan de start van de 400 meter, het laatste nummer van de eerste wedstrijddag. Van der Plaetsen stond na vier onderdelen pas op de 28ste plaats.

Van der Plaetsen, de Europese kampioen van 2016, voelde zich niet 100 procent na een knieblessure. Hij opende vanochtend zijn tienkamp met een evenaring van zijn snelste tijd van dit seizoen op de 100 meter (11.35), goed voor de 30ste plaats. Daarna werd hij met 7m09 (pr 7m80) 26ste in het verspringen. In het kogelstoten kwam hij tot 13m03 (pr 14m32), goed voor een 28ste plaats.

De Oost-Vlaming ging in het hoogspringen bij de eerste poging over 1m90. Daarna probeerde hij het op 1m96, meteen met succes. Maar op 1m99 beet Van der Plaetsen zich drie keer de tanden stuk, zo bleef hij vier centimeter onder zijn beste prestatie van het seizoen. Zijn persoonlijk record bedraagt 2m17. Met zijn 1m99 sprokkelde Van der Plaetsen 767 punten. Hij telde na vier nummers 3.055 punten en was 28ste op 30 nog actieve tienkampers.
    
In de tussenstand leidt de Fransman Kevin Mayer, de viceolympisch kampioen van Rio de Janeiro, met 3.581 punten. Daarna volgen Kazmirek en zijn landgenoot Rico Freimuth met elk 3.472 punten.

Thomas Van der Plaetsen geeft er de brui aan in tienkamp: "Dit is jammer"
Beeld epa

Voor de competitie had Van der Plaetsen al laten weten dat zijn linkerknie hem zorgen baarde. Een blessure aan die knie had hem dit voorjaar uit de atletiekstadions gehouden. In Londen is het echter zijn rechterknie die hem uiteindelijk tot opgave heeft gedwongen.

"De 100 meter is goed verlopen", zei Van der Plaetsen. "Maar bij mijn eerste poging in het verspringen voelde ik bij het afzetten iets in mijn rechterknie. Die is daarna stijver en stijver geworden. Ik zal onder de scanner gaan om te bekijken of de meniscus niet geraakt is. Het is beter geen onnodige risico's te nemen."

De blessure stak voor het eerst de kop op tijdens het BK van 2 juli in Brussel. "Ik ben toen slecht neergekomen in het polsstokspringen", aldus Van der Plaetsen. "Het is niet aangenaam om op te geven. Ik heb er alles aan gedaan om aanwezig te zijn op het WK. Ik heb er hard voor gewerkt. Ik had de kwaliteiten om een mooie tienkamp neer te zetten. Kleine zaken hebben me dat uiteindelijk verhinderd. Dit is jammer."