Chocolatier sluit winkel en stuurt truffels de lucht in

© hsb

Leuven verliest binnenkort een van haar beste chocolatiers. Patrick Aubrion - ook wel bekend als de man die voor de grootste chocoladen munt ter wereld zorgde - sluit binnenkort de deuren van zijn pralinewinkel Antoine.

Hannelore Smitz

Drie jaar geleden opende Patrick Aubrion (44) zijn chocoladewinkel Antoine in de Tiensestraat. Het was een van de eerste nieuwe zaken die de straat deed herleven tot wat ze nu is, met hippe restaurants als Balls & Glory, Croque'n Roll, Baracca, Lettuce en Bavet. Wat klein begon met pralines, groeide uit tot een artisanaal concept rond chocolade en brood.

Tegelijk stortte Aubrion zich op projecten zoals het maken van de grootste chocoladen munt ter wereld, of recent nog een zeer geslaagde samenwerking tussen Antoine en Zappaz op Hapje Tapje. Eind september komt er een einde aan het verhaal van zijn winkel. Zijn lekkere truffels bleven immers niet onopgemerkt, en de export lonkt. “Een winkel stond op mijn professionele bucket list, en ik ben zeer blij dat ik het heb gedaan”, zegt hij. “Maar nu is het tijd om te stoppen met ‘winkeltje spelen’, om me te richten op waar ik echt goed in ben, namelijk de productie. Antoine heeft me de mogelijkheid gegeven om me te laten zien. Die drie jaar hebben me enorm veel bijgebracht en ik heb heel wat contacten gelegd.”

China

“Mijn truffels liggen intussen ook in een aantal restaurants naast de koffie. Ik heb geleerd hoe ik van een klein product naar een grootschalige productie kon gaan zonder iets af te doen aan de kwaliteit. Daar ga ik me nu mee bezighouden.”

Patrick opent een productie-atelier in Brussel, waar hij zijn truffels zal maken voor export naar onder meer China, Japan en Amerika. Tegelijk heeft hij contacten met luchtvaartmaatschappijen, om de truffels ook in de lucht te laten proeven. Hij heeft al contracten met vijf maatschappijen, waaronder Norwegian Airlines.

Webshop

“Ik wil me op die export toeleggen, en het is onmogelijk om dat te combineren met de winkel. Daarom sluit ik op 22 september de deuren”, zegt Patrick nog. De truffels zullen wel nog te koop zijn via een webshop, en mogelijk komen er in Leuven ook enkele verkooppunten in andere winkels. Zo kunnen zijn huidige klanten toch nog van zijn chocolade genieten.

“Ik heb mijn winkel in Leuven echt nodig gehad om deze stap te kunnen zetten”, zegt Patrick. “Ik moet Leuven daarvoor ook bedanken. Ik zal deze stad niet vergeten, en je zal me hier ook nog zien. Maar Leuven is geen makkelijke stad. Er zijn hier vijftien chocolatiers, dat is gewoon te veel voor één winkelcentrum.”

Samenwerken

“Als ik hier iets heb geleerd wat ik wil doorgeven aan het stadsbestuur, is het dat ze meer moeten samenwerken met de middenstand. Ze moeten zorgen ervoor zorgen dat die in stand gehouden wordt. Er blijven bijvoorbeeld maar koffiezaken bijkomen, tot op het punt dat ze elkaar kapot gaan concurreren. Vier of vijf goede zaken zou beter zijn, en daar zou het stadsbestuur wat meer over mogen waken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen