© Dirk Vertommen

Toxicoloog Jan Tytgat overweegt zich in 2021 kandidaat te stellen als rector KU Leuven

Als bij de volgende rectorverkiezingen in 2021 moest blijken dat Luc Sels, de pas aangetreden rector van de KU Leuven, “zijn huiswerk niet goed gedaan heeft” dan overweegt de bekende Leuvense toxicoloog Jan Tytgat om zijn kandidatuur te stellen voor die functie. Tytgat bevestigt wat hij hierover zaterdag zegt in De Tijd.

Aanleiding voor zijn mogelijke kandidatuur is het feit dat Tytgat omwille van zijn optredens in de media in zijn eigen faculteit steeds meer tegenkanting ondervindt. “Alhoewel ik van de opeenvolgende rectoren steeds veel appreciatie kreeg omdat ik problemen die zich in mijn beleidsdomein situeren maatschappelijk probeer te duiden, stuit ik binnen de eigen faculteit op steeds meer kritiek. Het gaat zelfs zo ver dat mij lokalen en medewerkers werden ontnomen. Als het je op de duur onmogelijk gemaakt wordt om nog te werken is de enige mogelijkheid om hier nog iets aan te doen zelf in het beleid te stappen”, aldus Tytgat. De toxicoloog beklemtoont dat dit allemaal voorwaardelijk is en hij de nieuwe rector Luc Sels alle succes en voorspoed toewenst.

Wat ook meespeelt is dat hij reeds een aantal keren door anderen werd aangesproken op zijn eventuele rectorambities. “Ik heb immers vele contacten aan de KU Leuven omdat ik les geef in vier faculteiten verspreid over de drie groepen”. Dat Tytgat zijn kandidatuur niet gesteld heeft bij de jongste rectorverkiezingen in mei heeft alles te maken met het feit dat hij best tevreden was over het beleid van Rik Torfs. “Die heeft de KU Leuven immers terug op de kaart gezet wat onder meer te merken was aan de stijging van de Leuvense alma mater op de internationale rankings. Het was dan ook toch wel een hele verrassing dat hij niet herverkozen werd. Een meerderheid van proffen heeft alleszins voor Torfs gestemd”, aldus Tytgat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER