Eppo Janssen: ‘In mijn shortje en zonder T-shirt naar het sanitaire blok wandelen vind ik al erg gewaagd’

© KARL
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Medewerker Knack, historicus, filosoof, auteur

Eppo Janssen is dj en programmator van Pukkelpop, dat dit jaar plaatsheeft van 16 tot 19 augustus. Om deze 15 vragen te beantwoorden had hij 16 minuten en 47 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Twintig. Vroeger moest ik weleens verplicht worden om die op te nemen. Ik ging – en ga nog altijd – vaak naar het buitenland om festivals te bezoeken. Toen leek het alsof mijn hele leven één lange vakantie was. Maar sinds ik vier jaar geleden voor het eerst vader ben geworden, is échte vakantie heilig geworden. Dan spendeer ik veel tijd met mijn vriendin en onze kinderen.

Wat zijn uw vakantieplannen?

We hebben dit jaar een week op een camping in de Dordogne doorgebracht. Het was perfect, want we hadden haast de hele camping voor ons alleen.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Ja, ik vind dat ontspannend. Ik heb het gevoel dat ik álles moet weten.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Ik ben al vaak naar Afrika geweest. Het bijzonderste moment heb ik beleefd toen we wildkampeerden in Botswana en we midden in de nacht moesten gaan lopen, omdat er olifanten in ons kamp waren. Dat was fascinerend én beangstigend. Ik hou van de natuur, en laat me er graag van doordringen hoe nietig de mens is.

Bie uit Hemiksem, bedankt dat je mijn jongenshart sneller hebt laten kloppen

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Daar moet ik niet lang over nadenken: als kind ben ik eens naar een computer-omnisportkamp gegaan, terwijl ik helemaal niets heb met computers of sport. (lacht) Het was een vreselijk saaie week. MS Paint was zowat het spectaculairste programma dat we aangeleerd kregen. Toen mijn ouders me ophaalden, waren mijn eerste woorden: ‘Hebben jullie hier zo veel geld voor betaald?’

Wat is het beste boek dat u op vakantie hebt gelezen?

Als tiener moest ik eens tegen mijn zin met mijn ouders mee op vakantie. Ik heb mezelf toen helemaal verloren in De verborgen geschiedenis van Donna Tartt. Ik weet niet of dat nu echt zo’n goed boek is, maar die zomer bezorgde het me wel een soort roes.

Welke boeken plant u dit jaar te lezen?

Ik heb al jaren How Music Works van David Byrne van Talking Heads in mijn koffer zitten. Ik ben nog maar één hoofdstuk ver geraakt, maar iedereen in de muziekindustrie vindt dat een schitterend boek, dus dit jaar hoop ik eindelijk vorderingen te maken.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al hebt bezocht?

Het Apartheid Museum in Zuid-Afrika. Als kind vond ik de apartheid bijzonder onrechtvaardig. Toen ik dat museum bezocht, kwamen al die gevoelens weer naar de oppervlakte. Als ik eraan terugdenk, krijg ik er nog altijd kippenvel van.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan dat u in België nooit zou doen?

Ik ben niet zo’n durver. In mijn shortje en zonder T-shirt naar het sanitaire blok wandelen vind ik al erg gewaagd. Dat zou ik thuis nooit doen.

Denkt u soms nog terug aan een vakantieliefde?

Dit is een uitstekende gelegenheid om Bie uit Hemiksem de groetjes te doen: bedankt, Bie, dat je mijn jongenshart sneller hebt laten kloppen. Ze was een erg leuk meisje, maar wel mijn enige vakantieliefde.

Overweegt u in de zomer weleens om uw leven helemaal om te gooien?

Door Pukkelpop wordt mijn normale leven overhoopgegooid. Dan denk ik weleens terug aan de tijd dat ik leerkracht Latijn was, en hoe zorgeloos de zomers toen waren.

Bent u weleens alleen op vakantie geweest?

Ik wil alles wat fijn is delen met anderen. Alleen op reis gaan is niets voor mij.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Zeker in juli moet ik mezelf dwingen om dat niet te doen. Anderhalve maand later is het Pukkelpop, en daar ben ik, zoals gezegd, intens mee bezig.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Vroeger speelden we op familievakanties altijd petanque met de opa van mijn vriendin. Sinds hij gestorven is, doen we dat niet meer, maar dankzij deze vraag zal ik die traditie opnieuw in het leven roepen. Ik krijg het niet over mijn hart om een goed gegooide bal weg te ketsen: ik wil daar liever applaus voor geven.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan door het jaar?

Ik ben over het algemeen vrij gelukkig. Ik kan dat ook thuis zijn, als ik in de tuin een glas wijn drink met vrienden. Maar tijdens vakanties heb ik wel meer gezinsgeluk.

Partner Content