© Getty Images

Kamerlid Maya Detiège: “Rilatine is geen goed idee”

Er is nood aan systematische monitoring van het gebruik van medicatie door studenten. Het is één van de maatregelen die in de resolutie staat van Kamerlid Maya Detiège (sp.a).

Sacha Van Wiele

11% procent van de studenten Geneeskunde gebruikte ooit stimulerende medicatie tijdens het studeren. Het gaat onder meer over rilatine, concerta en aanverwante geneesmiddelen. Deze medicatie wordt normaal gebruikt door mensen met ADHD. Het resultaat komt uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit Antwerpen en bevestigt de resultaten van eerdere onderzoeken.

© Photo News

Alarmerend is wel dat het misbruik van deze medicatie bij de studenten groeit. Maya Detiège diende voor de zomervakantie nog een resolutie in met maatregelen om het tij te keren. Zij is van beroep apotheker. “Een aantal studenten denkt de blokperiode vlotter door te komen door de stimulerende medicatie of kalmeer- en slaapmiddelen”, zegt Detiège. “Dit is geen goed idee. Een verkeerd gebruik kan leiden tot verslavingen en akelige nevenverschijnselen zoals psychoses en cardiovasculaire problemen.”

Systematische monitoring

Het Kamerlid vraagt de federale regering en de deelstaatministers die bevoegd zijn voor verslavingspreventie om werk te maken van een systematische monitoring van het gebruik van dit soort middelen door studenten. Een bewustmakingscampagne en bijscholingen moeten artsen, apothekers, leerkrachten en docenten alert maken voor dit fenomeen. In zo’n campagne moet er ook aandacht zijn voor de studenten en de ouders.

Detiège pleit voor een verscherpte controle op de verkoop van deze geneesmiddelen, zeker rond de examenperiode. “Daarbij moet ook oog zijn voor de verkoop van illegale geneesmiddelen via internet”, zegt de politica. “Sommige producten zijn zeer eenvoudig online te verkrijgen.”

Dieperliggend probleem

Dat steeds meer studenten rilatine gebruiken tijdens het studeren, is volgens Detiège een gevolg van een dieperliggend probleem. “Het groeiend aantal burn-outs bij volwassenen is een gevolg van de hoge prestatiedruk”, zegt de politica.

“Die is even hoog bij de studenten. België wil voor onderwijs de lat hoog leggen, maar misschien leggen we ze te hoog. Het is tijd dat de onderwijsministers eens bekijken of de werkdruk voor studenten nog wel haalbaar is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER