Nog nooit zo veel transitmigranten: kustburgemeesters willen ook na zomer acties

© blg

Het aantal transitmigranten dat aan de kust wordt opgepakt, ligt veel hoger dan vorig jaar. De kustburgemeesters doen wat ze kunnen, maar zitten op hun tandvlees. “Terreurniveau drie, de start van het nieuwe voetbalseizoen ... ook daar moeten we onze mensen inzetten”, klinkt het.

Tim Lescrauwaet & Tommy Huyghebaert

Op zes maanden tijd zijn dit jaar iets meer dan 5.000 transitmigranten opgepakt. Vorig jaar waren dat er net geen 4.000 op twaalf maanden. Meer dan een derde passeert langs de Belgische kust.

De grote stijging van het aantal illegalen is gouverneur Carl Decaluwé niet ontgaan, al relativeert hij de cijfers wel. “In februari is er dit jaar een enorme piek geweest”, zegt hij. “Als we dat als uitgangspunt nemen, dan is er de laatste maanden weer sprake van een lichte daling. Maar dat het aantal veel hoger ligt dan vorig jaar staat vast.”

Volgens de gouverneur doet de politie echter al het mogelijke om de zaken beheersbaar te houden. “In de zomermaanden zijn er om de twee dagen gerichte acties. Meer kunnen we, met de beschikbare capaciteit, niet doen. Het voetbal begint weer en dreigingsniveau drie is nog altijd van kracht. Dat betekent dat de politie ook daarvoor ingezet moet worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen