© BFM

© BFM

© Belga

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Verkeer in Westerschelde geblokkeerd door vastgelopen containerschip

Door een technisch defect is maandagochtend het reuzencontainerschip CSCL Jupiter uitgerekend in de Bocht van Bath vastgelopen. Een bergingspoging kan pas vanavond rond 21 uur bij het volgende hoog tij gebeuren. Tot zolang is de grote scheepvaart deels geblokkeerd van en naar de Haven van Antwerpen. Aanvankelijk mocht er geen enkel schip passeren, maar rond het middaguur werd beslist om schepen tot 200 meter wel te laten doorvaren, waaronder een cruiseschip met 900 passagiers aan boord.

adm

Uitgerekend op het meest kwetsbare punt van de vaarroute naar Antwerpen – de scherpe Bocht van Bath op Nederlands grondgebied- is deze ochtend om 8u55 de 366 meter lange CSCL Jupiter “uit zijn roer gelopen”. Dat betekent dat net op het ogenblik dat voortdurend moet worden bijgestuurd, het roer van het 6 jaar oude containerschip blokkeerde of niet meer reageerde. De CSCL had kort daarvoor het Deurganckdok verlaten en zette met twee Nederlandse loodsen op de brug koers naar Hamburg. Hoe het ongeluk is kunnen gebeuren, zal uiteraard verder worden uitgezocht.

“Het schip voer met een diepgang van 13,6 meter”, aldus administrateur-generaal én kapitein Jacques D’Havé van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) waaronder ook het Loodswezen ressorteert. “Het was hoogwater rond 8u33 en net nadien deed zich het ongeval voor. Momenteel liggen er al zeker acht sleepboten bij het schip. Maar wij hebben nu net opdracht gegeven om te stoppen met trekken. Het heeft nu geen zin meer. Pas rond 21u bij het volgende hoogtij zullen we een nieuwe poging wagen. Misschien kan de kapitein nog iets proberen met zijn ballasttanks maar dat geeft dan weer risico’s op verbuigingen. Dus lijkt het best te wachten tot het hoogtij.”

Scheepvaart deels mogelijk

“Een en ander betekent dat momenteel alle scheepvaartverkeer is gestremd. Zeker voor grote zeeschepen zal dat heel de dag het geval zijn”, aldus D’Havé. Rond de middag werd in overleg met alle nautische echelons beslist om de scheepvaart in de Bocht van Bath voorlopig weer open te stellen voor zeeschepen tot maximaal 200 meter.

Het cruiseschip Braemar met 900 passagiers aan boord zou onder die 200-meternorm vallen, waardoor het schip wel Antwerpen mag binnenvaren. Volgens marinetraffic vaart hij nu op een koers 69° en dus lijkt hij wel degelijk naar Antwerpen op te stomen.

Tijdens de volgende bergingspoging van de gestrande containerreus CSCL Jupiter rond 21u zal de Schelde echter weer een tijd worden afgesloten voor alle zeevaart.

Op de Westerschelde hebben een aantal zeeschepen al rechtsomkeer moeten maken. In de haven liggen een aantal schepen tot nader order geblokkeerd.

Philippe De Backer (Open Vld), staatssecretaris voor de Noordzee, meldt via Twitter dat hij de zaak op de voet opvolgt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer