Direct naar artikelinhoud
Hongarije

Hongarije houdt vast aan omstreden wetten

Hongaars eerste minister Viktor Orban.Beeld REUTERS

De Hongaarse regering slaat de kritiek van de Europese Commissie in de wind en houdt vast aan haar omstreden wetten over hogescholen en niet-gouvernementele organisaties. In een brief aan de Commissie heeft Boedapest aangegeven de wetten als "noodzakelijk en proportioneel" te aanzien, zo heeft staatssecretaris voor Justitie Pal Völner vandaag meegedeeld.

De Commissie lanceerde de voorbije maanden inbreukprocedures tegen de wetten. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie verwijt de rechtse regering van premier Viktor Orban dat ze de wetenschappelijke vrijheid en de vrijheid van vereniging beknot.

De wet op de hogescholen bedreigt volgens critici het voortbestaan van de Central European University in Boedapest. Die instelling werd begin jaren negentig opgericht door George Soros, een Amerikaanse miljardair met Hongaarse roots die in onmin is gevallen bij de regering van Orban. De ngo-wet discrimineert verenigingen die steun uit het buitenland ontvangen. Soros financiert ook enkele ngo's die getroffen worden door de nieuwe wet.