Turkse studenten en academici zoeken onderdak bij onze universiteiten

Steeds meer Turkse studenten en academici willen naar België komen om hier aan de universiteiten te studeren of te werken. Dat blijkt uit een rondvraag van De Morgen. De zuiveringsoperatie van het Turkse regime na de mislukte staatsgreep treft namelijk ook de onderwijssector in Turkije.

"We krijgen inderdaad heel wat vragen binnen", bevestigt ook de rector van de KU Leuven Rik Torfs. "Bijvoorbeeld van docenten. Sommigen zijn nu niet in Turkije en zijn bang om terug te keren, maar ook vanuit Turkije zijn er vragen. Dan gaat het zowel om docenten die eerder tot een seculiere traditie behoren als mensen die een religieuze achtergrond hebben, maar het ook niet kunnen vinden met de regering van president Erdogan."

Voor Turkse studenten die hier willen komen studeren, is er in principe geen groot probleem. Ze kunnen zich gewoon inschrijven als ze aan de gewone voorwaarden voldoen. Voor docenten ligt het complexer, want er zijn strenge selectiecriteria. "Maar niets verhindert hen om door onze professoren uitgenodigd te worden als gastprofessor", aldus rector Torfs. "Wij gaan de komende tijd verder kijken hoe we daar meer richtlijnen kunnen over geven en structureel optreden. We kunnen de situatie in zijn geheel niet oplossen, maar in bepaalde gevallen kunnen we tijdelijk soelaas bieden en dat is wat we gaan doen."

De Vrije Universiteit Brussel heeft al een specifieke werkgroep opgericht die zich bezighoudt met de aanvragen uit Turkije. "We kunnen niet afzijdig blijven en gaan beleid ontwikkelen, want we verwachten dat er veel meer vragen zullen komen", aldus Paul De Knop van de VUB, die eraan toevoegt dat er op dit moment nog geen sprake is van een grote toeloop. De Knop benadrukt dat Turkse studenten geen erkende vluchtelingen zijn, dat zij de taal van de colleges machtig moeten zijn (Nederlands of Engels) en een erkend diploma van het secundair onderwijs moeten hebben. Hij wil weten wat de regeringen in ons land gaan doen en heeft vrijdag een gesprek met Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). 

Dat Turkse academici eventueel bij ons welkom zouden zijn, betekent nog niet dat zij gemakkelijk hun eigen land zullen kunnen verlaten. De Turkse autoriteiten hebben namelijk een uitreisverbod opgelegd. Maar het lijkt er in elk geval op dat de mislukte coup en daaropvolgende repressie een brain drain vanuit Turkije aan het veroorzaken is.

Meest gelezen