Verbranding peperduur kunstwerk afgeblazen

© Luc Daelemans

De omstreden verbranding van het kunstwerk The Swamp van Luc Tuymans door beeldend kunstenaar Gert Robijns gaat dan toch niet door. Rond de verbranding van het kunstwerk met een geschatte waarde van een half miljoen euro was de afgelopen dagen heel wat commotie ontstaan.

blg

De crematie zou gebeuren als een performanceonderdeel in het nieuwe kunstproject ‘En Route’ van Gert Robijns. Een fietstocht langs Sint-Truiden, Borgloon en Tongeren van 58 kilometer brengt je langs acht borden waar Russische kunst wordt gecombineerd met het protest van de Limburgse fruitboeren op de Russische boycot van hun fruit.

Lees hier het hele verhaal

De gemeente Borgloon had de verbranding vorige week al verboden uit milieuoverwegingen, omdat het niet toegelaten is beschilderd hout te verbranden. Gert Robijns liet toen weten dat hij een creatieve oplossing zou zoeken en mogelijk enkel het onbehandelde hout van het kunstwerk zou verbranden.

“Door de ontstane commotie wordt afgezien van de verbranding van het kunstwerk”, zo bevestigt Dorien Bollaers van MoMeNT, het Tongerse zomerfestival waarin het kunstproject en de fietstocht kadert.

De fietstocht werd maandag wel gelanceerd en wordt afgesloten met een drankje aan het Reset Home, de galerie waar het werk The Swamp, het vloerschilderij-op-hout van Tuymans zich bevond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen