Duitse speurders willen lichamen van zes Belgen opgraven

© *

© AFP, KLAUS ROSS CENTRUM

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het Duitse gerecht wil de stoffelijke resten van zes Belgen opgraven die hun heil zochten bij de omstreden Duitse “kankergenezer” Klaus Ross. De speurders willen zo te weten komen of de Belgische patiënten en 63 Nederlandse lotgenoten aan hun ziekte bezweken zijn, of dat hun dood veroorzaakt werd door de “bijzondere kankertherapie” van Ross.

Jan Bex en Yves Barbieux

Een “natuurgenezer”, zo noemde de Duitse Klaus Ross zichzelf. Maar de zelfverklaarde dokter kwam begin augustus in opspraak, nadat een 43-jarige Nederlandse patiënte van hem in verdachte omstandigheden was overleden. Vlak erna raakte bekend dat ook twee andere patiënten van Ross gestorven waren na behandeling in zijn ‘Biologische Kankercentrum’, zijn privéziekenhuis in het Duitse grensplaatsje Bracht. Bij hen ook een 55-jarige Oost-Vlaamse die aan alvleesklierkanker leed.

Alle drie waren ze op 27 juli begonnen aan hun kuur met glucoseblokkers 3-BP, een zeer omstreden therapie die (nog) nergens erkend is als geneesmiddel. De kuur zou tien weken duren, de patiënten moesten elk 9.900 euro betalen. Maar enkele dagen later voelden ze zich onwel. Uit getuigenissen blijkt nu dat Ross de patiënten niet doorverwees naar een echte arts, maar hen inspoot met vitaminen om ze vervolgens naar huis te sturen.

Het centrum van Klaus Ross werd op 4 augustus gesloten, maar de “kankerdokter” zelf werd tot dusver niet opgepakt. Het Duitse gerecht is er nog niet uit of hij bewust risico’s nam, dan wel of het allemaal om tragische ongevallen gaat. Ross zou intussen wel al verklaard hebben mee te zullen werken aan het onderzoek.

Nabestaanden beslissen

Het parket van het Duitse Krefeld heeft intussen een twintigkoppig speurdersteam in Mönchengladbach de opdracht gegeven alle patiëntendossiers door te lichten om de doodsoorzaak van zeker 69 mensen te achterhalen. “Onder hen zijn zes Belgen, de anderen hadden allemaal de Nederlandse nationaliteit”, zo bevestigde een Duitse speurder die op het onderzoek zit. “Indien mogelijk willen we de lichamen zelfs opgraven. Uiteraard hebben de nabestaanden daarover het laatste woord. De komende weken en maanden zullen we ze daarover aanspreken.”

De vriendin van het Belgische slachtoffer uit Beveren-Waas is niet verbaasd over de demarche van de Duitse speurders. Ook al werden meerdere slachtoffers intussen gecremeerd. “Maar op mijn vriendin is voor de crematie wel een autopsie gebeurd, omdat het om een verdacht overlijden ging. Ik ben nog altijd overtuigd dat er iets fout is gegaan met het infuus, dat de dokter die bewuste dag aan drie van zijn patiënten heeft toegediend. Ik denk dat er mogelijk een slechte manipulatie is gebeurd of een overdosis van het bewuste product werd ingespoten.”

Nabestaanden kunnen desgewenst contact nemen met de Duitse betrokken politiedienst: 0049-21.61.290

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen