Direct naar artikelinhoud
Zomer

De leukste en lekkerste restaurants aan de Belgische kust

Belle de Jour in Oostende.Beeld rv

Wat te doen in de zomer? Hier alvast enkele tips.

Tip van een kenner: Ten Bogaerde

Piet Goddaer, alias Ozark Henry, weet waar naartoe in zijn woonplaats Oostduin­kerke. “Ten Bogaerde (Ten Bogaerdelaan 10, Koksijde) heeft een heel goeie keuken. Ze zitten in een bijzonder en ­exclusief pand, hebben een mooie wijnkaart en zijn ook de trotse bezitters van een Michelinster. Bij goed weer is het heerlijk zitten in de tuin. Bovendien hoef je maar gewoon de straat over te steken om het gelijknamige kunstencentrum te ontdekken.” Maar er zijn nog goede adressen. “Een beetje verder in mijn straat ligt De Mikke (Leopold II-laan 82, Oostduinkerke). Een restaurant waar je iedereen tegenkomt. Mensen uit de streek natuurlijk maar in de zomer ook badgasten. En bij Estaminet De Peerdevisscher (Pastoor Schmitzstraat 4, Oostduinkerke) valt er in de zomer elke dag wel iets te beleven. Ze hebben een mooie ­binnentuin én verse garnalen.”

Boo Raan

Eigenlijk zou dit nieuwe adresje, Boo Raan (Edward Verheyestraat 17, Knokke), een goedbewaard geheim moeten blijven. Fijne gerechten uit het noordoosten van Thailand, met veel invloeden uit Laos, en dat voor een heel budgetvriendelijke prijs. Bovendien zit u hier in een stijlvol en gezellig interieur, dat ver weg blijft van de kitsch die je in sommige Thaise restaurants weleens aantreft. De open keuken boezemt nog extra vertrouwen in. Een aanrader.

Tip van een kenner: Belle de Jour

Het is een van de favoriete adressen van blogster Elisabeth Ouni: de bistro Belle de Jour (Aartshertoginnestraat 5, Oostende). Een vaste kaart is er niet, en eten doe je aan de grote tafel die centraal in het restaurant staat. Natuurlijk wordt er gewerkt met noordzeevis zoals rode poon, steenbolk, mooie meid, ­schelvis, zeebaars... Vleeseters mogen zich verlekkeren op een stuk Blonde d’Aquitaine en ook vegetariërs komen aan hun ­trekken.

Tip van een kenner: Belle de Jour
Beeld rv

Restaurant Villa de Torre

Ooit was onze kust bezaaid met parels zoals het gebouw waarin Villa de Torre (Memlinglaan 2, De Haan) huist. Niet te verwonderen dat je hiervoor in De Haan moet zijn, de badplaats die het best gespaard bleef van de bouwwoede der ­promotoren. Het eten komt hier natuurlijk voornamelijk uit de zee, met gerechten als ­gefrituurde octopus, ­garnaalkroketten, visreepjes van bijvangst, en oesters en slibtongen. 

Deliveroo komt naar zee

Zwoele avond op het strand, en geen zin om zelf te koken? De bikers van Deliveroo zijn er deze zomer naar Knokke. Brunch of diner, ze leveren het waar je maar bent, alle dagen van juli en augustus.