Drukke laan ging van breed naar smal, en nu weer naar breed om files tegen te gaan

© ssj

De verbreding van de Zoniënwoudlaan op de grens van Alsemberg en Sint-Genesius-Rode moet eind deze maand klaar zijn. Gehoopt wordt dat daarmee het fileprobleem wordt opgelost en de slimme verkeerslichten hun werk kunnen doen.

Jelle Schepers

Het is inmiddels al meer dan vier jaar geleden dat de Zoniënwoudlaan ter hoogte van warenhuis Delhaize aanzienlijk werd versmald. Het gevolg daarvan was dat de bestuurders die de winkelparking of de wat verderop gelegen Eigenbrakelse Steenweg links wilden oprijden, het achteropkomende verkeer ophielden. Vooral tijdens de ochtend- en avondspits veroorzaakte de ingreep enorme files, dit in combinatie met de definitieve afsluiting van het Winderickxplein een jaar eerder.

Het Beerselse gemeentebestuur zag snel in dat een verbreding van de Zoniënwoudlaan zich opdrong. Door de aanleg van het Winderickx-complex was het echter onmogelijk geworden om naar de oude situatie terug te keren. De enige mogelijkheid was om de laan in de richting van Delhaize te verbreden. Daarvoor moest Delhaize wel een deel van zijn grond afstaan.

“Delhaize was vragende partij voor een verbreding omwille van de goede bereikbaarheid van de winkel. Toch heeft het een paar jaar geduurd vooraleer alles op papier stond. Door de op til staande fusie bij Delhaize wou er eerst niemand de knoop doorhakken. Uiteindelijk is het dossier toch rond geraakt”, zegt de Beerselse schepen van Openbare Werken, Hilde Ecker (CD&V).

Wijk Ingendael

“Delhaize heeft de grond kosteloos afgestaan, terwijl wij de kosten van de werken voor onze rekening nemen. We hopen dat de lange voorsorteerstrook de files doet minderen. Sinds een tijdje staan er ook intelligente verkeerslichten op het kruispunt. Ze moeten nog wel goed worden afgesteld voor een goede doorstroming. September is een drukke maand, dus we zullen snel zien of de ingreep effect heeft. Hopelijk zorgt een daling van de files ervoor dat de mensen niet meer omrijden via de wijk Ingendael.”

Buurgemeente Sint-Genesius-Rode is tevreden dat een oplossing eindelijk in zicht is. “We worden nu al meer dan vier jaar geconfronteerd met het probleem”, zegt schepen van Mobiliteit Philippe De Vleeschouwer (IC-GB). “We hopen dat het verkeer nu niet meer zal opstoppen. Niet alleen wij zijn tevreden, maar ook de vele bestuurders en handelaars.”

“De situatie is niet goed geweest voor de verstandhouding met Beersel. We hebben zelfs een kort geding moeten opstarten. Samen met de dienst Mobiliteit van het Vlaams Gewest is er dan toch een oplossing uit de bus gekomen”, besluit De Vleeschouwer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen