"Preutsheid is niet aan mij besteed"

"Een Zweedse blonde god die zo adembenemend knap is dat je er zelfs niet van kan ademen. The Swedish God of hotness!" Zo omschreef een Amerikaanse nieuwswebsite ooit acteur Alexander Skarsgard, vooral bekend als Vampire Eric uit de tv-serie "True blood" en van de bioscoopfilms "Zoolander" en "The legend of Tarzan". Maar niet alleen zijn uiterlijk trekt de aandacht, in interviews en op rode lopers durft Skarsgard, die donderdag 40 wordt, ook al eens verrassend uit de hoek te komen. Een kleine bloemlezing, want "things are just hotter up North".

Skarsgard werd 40 jaar geleden geboren in Stockholm, als oudste zoon van acteur Stellan "Bootstrap Bill" Skarsgard. Over zijn vader zei hij in het praatprogramma van Conan Oā€™Brien in juni 2013: "De familiekant van mijn vader, dat waren allemaal hippies. Zigeuners, zeg maar. Ik moet 14 geweest zijn toen ik mijn vader voor het eerst een broek zag dragen."

"Hij was altijd naakt, maar echt, altijd. Als hij niet aan het werk was, vooral in het theater toen, dan was hij gewoon thuis, zat hij te chillen, en wat te koken. Zonder kleren aan. Of dat gevaarlijk was? Zo groot was hij nu ook niet. Ik bedoel dan de kachel waarop hij kookte. Die was klein genoeg om geen problemen op te leveren."

"Mij maakte het allemaal niet veel uit. Zo ben ik nu eenmaal grootgebracht. Pas op het moment dat mijn broer en ik vriendinnen naar huis meebrachten, begonnen we ons er ongemakkelijk bij te voelen. Hij durfde zich, in al zijn naaktheid, wel eens tonen dan. "Kan je geen kamerjas dragen, want je maakt hen bang?", zeiden we tegen hem. Maar als we vrienden op bezoek hadden, dan was het feit dat hij naakt rondliep met een glas wijn in zijn hand de gewoonste zaak van de wereld."

Dat glas wijn, dat ging er in de familie blijkbaar bij sommigen makkelijk in. Bij zijn grootmoeder bijvoorbeeld. "Ze is zowat het stamhoofd van de familie, waar ze met ijzeren hand over waakt. Ze is 82 en zit in een rolstoel. Iedere dag rond 13 uur rijden we met haar naar een restaurant. We geven haar dan een biertje en 2 shots Fernet-Branca. Ze wil eigenlijk meer, maar daar geven we niet aan toe. Op een gegeven moment hebben we echt moeten zeggen dat het genoeg is", aldus Skarsgard in september 2011 in het praatprogramma van Jimmy Fallon.

"Maar ze houdt ze er echt van. Eigenlijk houdt ze er een beetje te veel van. We weten wel dat ze zelf nog kan lopen. Maar ze zit nu eenmaal in een rolstoel omdat ze zoveel drinkt."

Grappen en grollen, het is ook Skarsgard niet vreemd. In augustus 2015 verscheen hij op de filmpremiĆØre van "Diary of a teenage girl" in New York verkleed als dragqueen.

"Een paar van mijn beste vrienden zijn dragqueens en zij zaten achter het initiatief van deze voorstelling. Ik dacht: "Ofwel moet ik daar met iets opvallends uitpakken ofwel er gewoon wegblijven." Maar ik zag het al snel helemaal voor me. Ik wilde als een op-en-top Farah Fawcett op de rode loper verschijnen. Ook al was het allesbehalve comfortabel. Die schoenen, dat haar, alles deed zoā€™n pijn", verklaarde hij daarna aan US Weekly.

Het was alleszins een verademing om Skarsgard met zoveel kleren te zien. Niet dat hij het erg vindt om zo vaak met meer of minder bloot geassocieerd te worden. De naaktscƩnes in "True Blood" omschreef hij in The Guardian ooit als "wild and crazy and fun".

"Preutsheid is niet aan mij besteed. Onlangs deed ik een weinig tot de verbeelding latende scĆØne met een man. Ik ben van Zweden, we maken daar geen problemen van", aldus de acteur aan celebritywebsite People. Iets wat collega-actrice Carrie Preston -dienster Arlene in "True blood"- bevestigde: "Als er iets is wat hij zeker niet is, dan is het verlegen zijn om zich naakt te tonen."

"Het feit dat ik tijdens opnames uit de kleren moet, is geen probleem, maar het mag niet gratuit aanvoelen", voegde hij er onlangs op lifestylewebsite Mr Porter nog aan toe. En dus verscheen hij tijdens de recentste uitreiking van de MTV Video Awards als volgt:

Meest gelezen