© rdr

Watertoren krijgt grondige opknapbeurt

De watertoren aan de Hensemstraat in Meeuwen, de enige metalen en bolvormige watertoren in Limburg, wordt gerenoveerd en opnieuw geschilderd. De toren dateert uit 1970, is vijftig meter hoog en heeft een capaciteit van 1000 kubieke meter. Het drinkwater in de kuip wordt gewonnen in As en Eisden en is bestemd voor Midden-Limburg.

RDR

De watertoren staat sinds deze week in de stellingen en is stevig ingepakt. En dat was nodig. Want naast een nieuwe verflaag, die wordt komende maanden aangebracht, worden er ook herstellingen uitgevoerd. Lokale betonherstellingen, ramen vervangen worden door stalen platen, het dakluik wordt vervangen en ook komt er een nieuwe toegangsdeur. In de toren zelf gebeuren ook wat herstellingswerken, maar het zijn vooral de stellingwerken om de toren te kunnen schilderen die het grootste deel van het budget, 151 000 euro, opslorpen. De bestaande grijze kleur blijft behouden en de bol zelf wordt niet geschilderd. Die behoudt dus zijn aluminium kleur.

De watertoren staat 72 meter boven de zeespiegel en telt 212 treden naar boven. Boven sta je op 113 meter boven de zeespiegel.

Nog een leuk weetje, in Bierbeek, in de provincie Vlaams Brabant, staat een exacte kopie van deze watertoren, deze toren krijgt ook een opknapbeurt en wordt opnieuw als wereldbol beschilderd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer