© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Fietsgeleidingslijnen moeten tweewielers veiliger helpen oversteken

Witte haaientanden, een blokjeslijn en een fietslogo. Die combinatie van wegmarkeringen moet fietsers bij het oversteken van grote banen voortaan meer veiligheid en comfort geven. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) was op moederdag in Schilde om de eerste zogenaamde fietsgeleidingslijnen uit te testen.

jaa

De lancering van dit nieuwe type wegmarkering is opvallend. De voorbije jaren had de Vlaamse overheid op diverse plaatsen fietsoversteekplaatsen net weggegomd op gewestwegen. Die vaak parallel lopende stippellijnen of in dezelfde kleur van het fietspad doorlopende gele of rode loper zouden fietsers immers een vals gevoel van veiligheid geven, was de redenering van specialisten.

Onder meer de Fietsersbond luidde de alarmbel: “Alleen maar zogenaamd onveilige oversteekplaatsen schrappen, zonder een veilig alternatief aan te bieden, volstaat niet”, klonk het daar.

Ook voor motorfietsers

Dat alternatief is er nu en werd vandaag voorgesteld in Schilde, waar de Turnhoutsebaan (N12) zopas terug openging na een grondige heraanleg richting Zoersel. Onder meer op het kruispunt met de Liersebaan werden vorige week de eerste Vlaamse fietsgeleidingslijnen geschilderd op het wegdek.

Naast de zebrapaden ligt daar nu een extra strook afgeboord met witte blokjes. Het fietslogo geeft aan voor wie de strook bedoeld is, maar de eveneens aanwezige haaientanden wijzen die tweewielers er tevens op dat ze moeten uitkijken of wachten op het groene licht, wanneer dat aanwezig is zoals hier in Schilde. Ze hebben immers geen voorrang. Ook motorfietsers mogen er gebruik van maken.

Ook voor gemeentewegen

“Deze fietsgeleidingslijnen zijn het resultaat van grondig overleg in het kenniscentrum Fietsberaad, waarin naast onze eigen specialisten ookde lokale besturen en bewegingen als de Fietsersbond de kwaliteit van het fietsbeleid willen verbeteren”, vertelt minister Ben Weyts, die dinsdag tussen twee felle buien door enkele keren de veilige oversteek van de Turnhoutsebaan maakte op zijn racefiets.

“Dit jaar zal het Agentschap Wegen en Verkeer nog op een twintigtal andere plaatsen in Vlaanderen zulke fietsgeleidingslijnen aanbrengen. Dat zal onder meer gebeuren op de N115 in Brecht, de N212 in Scherpenheuvel-Zichem en de N1 in Zemst. We hopen dat ook heel wat gemeente dit nieuwe instrument zullen gebruiken om ook de vele lokale wegen die ze zelf beheren comfortabeler, veiliger en leesbaarder te maken voor zowel fietsers als automobilist.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER