Direct naar artikelinhoud
Kunst

Is op tweedehands.be gekocht portret geschilderd door duurste schilder ter wereld?

Heeft Jan Starckx voor een prikje een werk van de duurste schilder ter wereld kunnen kopen?

Twitter bericht wordt geladen...

De Turnhoutenaar is morgen te zien in het BBC-programma 'Fake or Fortune' waarin experts een door hem gekocht portret onder de loep nemen. Het meisjesportret zou weleens een van de vroegste werken van de Nederlands-Amerikaanse kunstschilder Willem de Kooning (1904-1997) kunnen zijn, zo schrijft Gazet van Antwerpen.

In 2015 werd nog een werk van de abstract-expressionist geveild voor 300 miljoen dollar, meteen het duurste schilderij ooit.

Starckx kocht het portret, dat zo'n 90 jaar geleden zou zijn geschilderd, voor 450 euro op zoekertjessite tweedehands.be. De man koopt wel vaker kunst via websites of op rommelmarkten, maar geeft daar doorgaans 50 euro voor uit. In november tastte hij dieper in de buidel, want de dubbele o in de naam op het portret intrigeerde hem.

Hij achterhaalde zelf dat een sterk gelijkend werk van de Kooning in 2014 is verkocht voor 50.000 dollar. De makers van Fake or Fortune hebben de eigenaar van dat doek in de Verenigde Staten opgezocht en hebben nu beide werken vergeleken. Starckx (rechts aan tafel) en zijn echtgenote reisden met de cameraploeg mee naar Miami. De kunstexperts brengen morgenavond om 22 uur uitsluitsel op BBC One.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie