Deze mannen verpulverden het wereldrecord barbecueën in team

© idh

Precies 51 uur, 51 minuten en 51 seconden bakten ze lekkere hapjes op de barbecue. Daarmee verpulverden Björn Bouquiaux en Jo Vinck in Oetingen het wereldrecord ‘barbecueën in team’ met liefst tien uur.

Ingrid Depraetere

Björn en Jo zagen er zichtbaar vermoeid uit na bijna 52 uur achter de barbecue. Maar de adrenaline gaf hen gisteren weer vleugels. “Het gevoel dat we er samen in geslaagd zijn om het wereldrecord te breken, is onbeschrijfelijk”, lacht het duo. Van zondagnamiddag tot dinsdag 15 uur stonden ze onafgebroken aan het vuur, afwisselend bijgestaan door Danny De Cloet, Steve Dehandschutter, Jurgen Lagrange, Stijn Dedobbeleer en Mieke De Mooter.

“Het moeilijkste is uiteraard de vermoeidheid”, klinkt het. “Op het einde begon de pijn in benen, voeten, schouders en rug serieus door te wegen. Elk uur hadden we volgens de regels van het Guiness Book of Records recht op vijf minuten pauze. We mochten die opsparen, maar dat deden we maximaal drie keer zodat we een kwartiertje rust hadden. Tijd om even naar het toilet te gaan, ons op te verfrissen of voor een massage. In totaal hebben we zo’n 8.000 stukken vlees gebakken.”

Geen alcohol

Om 4 uur dinsdagochtend was er al een eerste vreugdedansje in de tent op het Kerkplein in Oetingen waar Björn en Jo op een platform stonden te barbecueën. Het wereldrecord was op dat moment immers officieel binnen. De Fielosoofen uit Torhout hadden het record ‘barbecueën in team’ in juni nog op 41 uur en 41 minuten gebracht. “Toen kregen we echt een boost”, zegt Jo. “Elk uur dat we erbij deden, was er eentje gewonnen. We wilden echt die 51 uur en 51 minuten halen. Want wie nu beter wil doen, moet het twee dagen en nachten uithouden.”

Hun geheim? Goed uitrusten én fris aan de start staan. “De laatste weken hebben we alcohol gebannen”, zegt Björn. “Ook tijdens de recordpoging zelf dronken we enkel water. De pint na afloop heeft extra goed gesmaakt (lacht).”

Alle barbecuemaaltijden werden ter plaatse verkocht. De opbrengst wil het barbecueteam schenken aan vier goede doelen met een Gooikse band: de Foundation Jana De Koker, de zieke Warre Deteye, het Malawi-project en het Alzheimerproject van Joggingclub Oetingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen