woensdag 16 augustus 2017 - Buitenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

shutterstock

Textielproductie intussen al goed voor kwart van totale export

‘Made in China’ is vaak ‘Made in Noord-Korea’

PyongyangDe kans dat u met uw jeans of T-shirt ‘made in China’ eigenlijk – indirect – het regime van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un steunt, is reëel. Onderzoek van persbureau Reuters bracht aan het licht dat Chinese textielfabrikanten hun productie steeds vaker uitbesteden aan ateliers in Noord-Korea.

Textiel valt niet onder de handelssancties van de VN en daar spinnen de Chinezen én het regime van Kim Jong-un garen bij. Volgens de Zuid-Koreaanse handelsorganisatie Kotra exporteerde Noord-Korea vorig jaar voor zo’n 637,3 miljoen euro aan textiel, ruim een kwart (27 procent) van de totale export van het land.

Toch vindt u in de winkels geen kledij met het etiket ‘Made in North-Korea’. De kledij wordt gewoon verscheept naar China, waar er ‘Made in China’-labels worden ingenaaid.

“Chinese fabrikanten kunnen hun kleding in Noord-Korea 75 procent goedkoper laten produceren”, zegt een textielagent. Noord-Koreanen blijken niet alleen een pak productiever – “Ze kunnen elke dag 30 procent meer kleding vervaardigen dan een Chinese arbeider” –, het gemiddelde loon (zo’n 160 dollar per maand) ligt ook nog eens een derde lager dan in China.

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws