Direct naar artikelinhoud

Veertien keer meer vaders met ouderschapsverlof

Veertien keer meer vaders met ouderschapsverlof
Beeld Thinkstock

Tussen 2002 en 2016 is het aantal vaders dat een ouderschapsverlof opnam met factor 14 vermeerderd. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), die Le Soir meedeelt.

Ouderschapsverlof is een thematisch verlof waar elke ouder recht op heeft, maar niet verplicht is. In totaal heb je recht op vier volledige maanden, die je op verschillende manieren kan opnemen. Je kan vier maanden volledig afwezig blijven, acht maanden halftijds werken of twintig maanden viervijfde werken. Dat hoeft niet meteen na de geboorte te zijn: het ouderschapsverlof moet gestart worden vóór het kind 12 jaar is.

Vorig jaar namen 42.980 vaders het verlof op, waarbij ze meestal opteerden voor het viervijfde regime. Dit cijfer ligt echter nog altijd veel lager dan het aantal moeders die van ouderschapsverlof genoten (100.668 in 2016), maar het verschil wordt steeds kleiner.

Zo werd in het begin van de jaren 2000 91,6 procent van de ouderschapsverloven opgenomen door de moeders. Vandaag bedraagt het aandeel van de vaders 30 procent. Volgens de eerste cijfers van 2017 zitten we zelfs aan 31 procent.