Direct naar artikelinhoud
VS

Trump looft "wijze beslissing" van Kim Jong-un

Trump looft "wijze beslissing" van Kim Jong-un
Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump prijst de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un omdat die een besluit over een mogelijke aanval op het eiland Guam heeft uitgesteld. "Dit is een zeer wijs en weldoordacht besluit", stelt Trump in een tweet.

"Een ander besluit zou catastrofaal en onaanvaardbaar zijn", is Trump duidelijk. Vorige week liet de president al weten dat zijn land 'fire and fury' zou loslaten op Noord-Korea, mocht dat land toch voor een raketaanval kiezen. 

Het was het hoogtepunt van een woordenoorlog tussen beide landen. Langs de ene kant dreigde Kim Jong-un met een aanval op het eiland Guam, het stukje VS dat het dichtst bij zijn land ligt. Langs de andere kant reageerde Trump met dreigende taal.

De voorbije dagen zijn de gemoederen echter bedaard en wordt er in iets rustiger bewoordingen over het conflict gesproken. Vooral China waarschuwde beide landen om de oorlogsretoriek achterwege te laten. Kim Jong-un liet daarop weten zijn beslissing over een mogelijke aanval uit te stellen, wat Trump nu dus "een wijze beslissing" noemt.

(lees verder onder de tweet)

Twitter bericht wordt geladen...

Een andere belangrijke pion op het internationale toneel, Rusland, is dan weer niet van plan om nieuwe economische sancties tegen Noord-Korea te steunen. "De mogelijkheden voor het uitoefenen van economische druk zijn zo goed als uitgeput", zegt minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

"We kunnen geen steun bieden aan de ideeën die sommige van onze partners naar voren schuiven, en die als doel hebben om Noord-Korea in een economische wurggreep te houden", stelt Lavrov tegenover het Russische nieuwsagentschap Tass.

De VN-veiligheidsraad stemde eerder deze maand unaniem - dus met Russische steun - in met een reeks economische sancties tegen Noord-Korea. Dat gebeurde nadat Pyongyang in juli twee intercontinentale ballistische raketten had getest.