© EPA

CHAMPIONS LEAGUE. Olympiakos wint na weergaloos doelpunt Odjidja, boeman Club Brugge onderuit

Behalve Napoli-Nice stonden er vanavond nog vijf voorrondewedstrijden in de Champions League op het programma. De Griekse topclub Olympiakos zette het Kroatische Rijeka pas in de slotfase opzij, Vadis Odjidja zette de ommekeer in met een knappe goal. Club-killer Basaksehir ging met 1-2 onderuit tegen Sevilla, terwijl Celtic Glasgow overtuigend met 5-0 won van het Kazachse Astana.

jtp

Vadis Odjidja en Guillaume Gillet leken zich in eigen huis de tanden kapot te bijten tegen het Kroatische HNK Rijeka. De Kroaten kwamen voor de rust op een 0-1 voorsprong dankzij de Braziliaan Araujo Heber. Hij zette zijn verdediger makkelijk in de wind en scoorde vanop de rand van de zestien. Na de rust zorgde Vadis Odjidja echter voor de verdiende gelijkmaker, hij werkte een aanval van over de rechterflank heerlijk af met een droge knal in de winkelhaak. De 1-1 leek lange tijd de eindstand, maar in minuut 93 scoorde Romao alsnog de winning goal voor Olympiakos.

Coach Besnik Hasi kon dus alsnog vieren, maar weet dat het veel beter moet in de terugmatch, als Olympiakos de groepsfase wil bereiken. De Kroatische kampioen Rijeka speelde de laatste tien minuten wel met tien man, na een rode kaart voor linksback Zuta. Gillet maakte de wedstrijd vol, Odjidja werd elf minuten voor tijd naar de kant gehaald.

Club-killer onderuit

Basaksehir toonde zich in de vorige voorronde een maatje te groot voor Club Brugge, maar onderging tegen het Spaanse Sevilla zelf de wet van de sterkste. Sevilla kwam na een kwartier spelen op een 0-1 voorsprong na een doelpunt van Escudero, die met een gekruist schot doelman Babacar te grazen nam.

In de tweede helft klom Basaksehir wel op gelijke hoogte, na een mooi doelpunt van de Nederlander Eljero Elia. Die duwde de 1-1 tussen de benen van Sevilla-doelman Rico binnen na 64 minuten spelen. Toch trok Sevilla met een gerust gemoed naar huis, in minuut 84 trapte Ben Yedder een voorzet van Navas tegen de touwen: 1-2 was meteen ook de eindstand.

Celtic nu al zeker

Celtic Glasgow kende weinig moeite met de Kazachse topclub FC Astana. De Schotse kampioen zit dan ook met anderhalf been in de groepsfase van de Champions League na een 5-0 overwinning in eigen huis. Onze landgenoot Dedryck Boyata, normaliter een certitude bij Celtic achterin, was nog geblesseerd. Hij zag hoe Rogic met een gelukje de score opende na 32 minuten.

Scott Sinclair verdubbelde de score nog voor de rust, de Engelse spits legde in de tweede helft de 3-0 eindstand vast na flauw verdedigen bij Astana. Forrest diepte tien minuten voor tijd de score verder uit tot 4-0, twee minuten voor affluiten pikte ook Leigh Griffiths zijn doelpuntje mee, goed voor de 5-0 eindstand. Bij Astana stond Junior Kabananga een hele match in de spits, de 28-jarige aanvaller heeft een verleden bij Cercle Brugge.

Wereldgoal in Israël

Voor het mooiste doelpunt van de avond moesten we echter in Israël zijn. Hapoel Beer Sheva, dat vorig seizoen Inter Milaan tweemaal verraste in de groepsfase van de Champions League, won met 2-1 van het Sloveense Maribor. Dat kwam na tien minuten wel op voorsprong dankzij Marcos Tavares, maar twee minuten later maakte de Nigeriaanse spits Anthony Nwakaeme al gelijk met een weergaloze volley...

Hapoel Beer Sheva ging nog voor de rust op en over Maribor, Shir Tzedek maakte in de toegevoegde tijd van de eerste helft met een penalty de 2-1 eind- en ruststand. Hapoel Beer Sheva is wel nog lang niet thuis met de stugge Slovenen, afspraak op 22 augustus voor de terugmatch.