© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Kalfjes huizen in oude glasbollen

Het is op zijn minst een verrassend gezicht bij het melkveebedrijf van boer Luc Herrijgers. Acht oude glasbakken doen dienst als hokken voor de kalfjes.

Margo Tilborghs

Boer Luc Herrijgers uit de Blikstraat in Nieuwmoer (Kalmthout) heeft een melkveebedrijf met 72 koeien. Koeien in de vee-industrie krijgen jaarlijks een kalfje om hun melkproductie hoog te houden. Vrijwel al deze kalfjes worden meteen, of in ieder geval binnen de 48 uur na de geboorte, bij de moeder weggehaald. Zo blijft er zo veel mogelijk melk beschikbaar.

De kalveren worden vervolgens alleen of per twee in boxen geplaatst, zogenaamde kalverhutten. Daar blijven ze een aantal weken. “Voor de kalfjes is deze versie beter dan een gewone box”, zegt Luc ­Herrijgers (58). “In deze glascontainers hebben ze meer ruimte om te draaien en keren dan in gewone kalverhutjes. De gaten waar vroeger het glas in werd gegooid, doen dienst als extra verluchting.”

Boer Luc kocht er acht aan en heeft ze al ruim vijf jaar in gebruik. In elke glascontainer zitten een of twee kalfjes. “De glascontainers zijn eerder al gebruikt, maar werden afgedankt of ze vertoonden een constructiefout. Ze konden dus geen dienst meer doen en zouden worden gesloopt. We hebben de containers zelf aangepast, een opening gemaakt en er een poortje voor gezet.”

Populair bij voorbijgangers

“Omdat de glascontainers vanop de weg heel erg opvallen, houden veel fietsers en wandelaars hier halt. Iedereen staat dan verwonderd te kijken, neemt er foto’s van en slaat een babbeltje. Vooral kinderen zijn er dol op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER