Bezoeker van tentoonstelling loopt dwars door kunstwerk

© Yannick Sas/Bozar

Een bezoeker van een tentoonstelling in Bozar in Brussel is woensdagmiddag dwars door een kunstwerk van Yves Klein gelopen. De man was zo gefascineerd aan het rondkijken, dat hij geen oog had voor het ultramarijnblauwe zandtapijt dat deel uit maakt van de expositie en er gewoon over liep.

tg

Nog tot zondag 20 augustus loopt in Theatre of the Void in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel de groots opgezette overzichtstentoonstelling van de in 1962 overleden Franse kunstenaar Yves Klein. Die verwierf vooral bekendheid met het felle ultramarijnblauwe pigment IKB.

Ook op de expo in Brussel is deze kleur prominent aanwezig, onder meer met een zaal vol monochrome schilderijen in IKB. “Het is in die zaal dat een kunstwerk beschadigd werd door een kunstliefhebber”, zegt Leen Daems van Bozar.

Centraal in de zaal is het kunstwerk Droog blauw pigment opgesteld, een uitgestrekte bak gevuld met zand dat werd geïmpregneerd met de blauwe kleur. “Het gaat om een heruitvoering van een installatie die in 1957 voor het eerst werd opgesteld en nadien op tal van plaatsen opnieuw werd opgesteld”, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“De bezoeker was erg geïntrigeerd geraakt door een ander werk van de kunstenaar en had het kunstwerk op de grond niet gezien. Alle veiligheidsmaatregelen waren nochtans getroffen: er was een bewaker aanwezig in de zaal, er stond een waarschuwingsbordje naast het werk en het kunstwerk was deels omheind”, zegt woordvoerder Leen Daems. Toch is hij er dwars doorgelopen zodat het werk beschadigd raakte.

© Bozar

Het kunstwerk, dat een opstelling is, werd intussen hersteld. De vloer werd grondig gepoetst want aangezien het kunstwerk onder meer uit blauwe pigmenten bestaat, droeg de onachtzame bezoeker de sporen er van mee op zijn schoenen en kleurde de parketvloer blauw.

De man bood zijn excuses en zat er erg mee verveeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen