Direct naar artikelinhoud
Yves Klein

Bezoeker Bozar beschadigt blauw werk van Yves Klein

Yves KleinBeeld rv

Zondag sluit de monografie van Yves Klein de deuren in Bozar, en die expo krijgt op de valreep nog wat aandacht. Een onoplettende bezoeker stapte woensdag per ongeluk door een kunstwerk van de Franse kunstenaar. De installatie liep door het voorval schade op, maar kon intussen al hersteld worden. 

Zondag sluit Theatre of the Void de deuren in Bozar. De monografie brengt een ode aan het pionierswerk van Yves Klein, dat de weg vrijmaakte voor bewegingen als conceptuele en minimalistische kunst, installaties en performancekunst.

De expo loopt al sinds 29 maart, maar werd woensdag even verstoord toen een bezoeker een installatie beschadigde. Dat gebeurde in de ‘blauwe zaal’, een ruimte vol werken die focussen op Kleins bekende, intense blauw: het gepatenteerde ultramarijnblauwe pigment of International Klein Blue (IKB).

Waarschuwingsbordje

Naast blauwe doeken, staat centraal in de ruimte ook het kunstwerk ‘Droog blauw pigment’, een bak met IKB-gekleurd zand. Een bezoeker - afgeleid door een video op de wand - is daar woensdag per ongeluk doorgestapt.

“Medewerkers hebben de geschrokken gast onmiddellijk geholpen”, zegt woordvoerder Leen Daems over het voorval aan Bruzz. “Bovendien waren alle veiligheidsvoorzorgen getroffen: er was een bewaker aanwezig in de zaal, er stond een waarschuwingsbordje naast het werk en het werk was deels omheind.”

Het ongelukkige voorval werd vastgelegd door een andere bezoeker, die deze foto deelde op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Het werk is een heruitvoering van een installatie uit 1957. “Het gaat dus niet om een uniek onherstelbaar werk, maar een tijdelijke presentatie”, zegt Daems aan Bruzz. “Je zou dus kunnen stellen dat de presentatie in Bozar helaas beschadigd is, maar het werk an sich kent geen schade.”

De installatie is intussen hersteld en nog tot zondag te bezoeken in Bozar

Lees hier ons artikel over de monografie van Yves Klein.