© Photo News

IOC start disciplinair onderzoek naar Amerikaanse zwemmers die overval verzonnen

Het Internationaal Olympisch Comité start een disciplinair onderzoek naar Ryan Lochte, Gunnar Bentz, James Feigen en Jack Conger. De vier Amerikaanse zwemmers verzonnen een verhaal over een overval door valse politieagenten om hun vandalisme aan een Braziliaans tankstation toe te dekken.

jvh

Het IOC bevestigt nu dat het een onderzoek start naar het incident, door een disciplinair comité op te richten. Dat comité heeft het gezag om de atleten sancties op te leggen. Ook de Amerikaanse zwemfederatie USA Swimming beraadt zich nog over verdere stappen tegen Lochte en co.

Zesvoudig olympisch kampioen Ryan Lochte, in Rio goed voor goud op de 4x200 meter vrije slag en zijn collega’s James Feigen, Gunnar Bentz en Jack Conger hadden eerst geclaimd dat mannen die zich hadden voorgedaan als agenten hen hadden overvallen. Ze legden echter tegenstrijdige verklaringen af, zodat het Braziliaanse gerecht ernstige twijfels had bij hun verhaal. Later bewezen ook camerabeelden dat er van een overval geen sprake was

In een donderdag door het Amerikaans Olympisch Comité vrijgegeven persbericht kwam een andere versie van de feiten aan het licht. “Zoals we het begrepen hebben, verlieten de vier zwemmers ‘s ochtends vroeg op 14 augustus het France House in een taxi richting het olympisch dorp. Ze stopten bij een tankstation om naar het toilet te gaan. Daar maakte een dronken atleet zich schuldig aan een daad van vandalisme, waarbij een deur, een spiegel en een zeeppompje sneuvelden. Er volgde een discussie tussen de atleten en twee bewakingsagenten, die hun wapens toonden. Ze vroegen de atleten om geld. Zodra de bewakingsagenten het geld van de atleten hadden ontvangen, mochten ze vertrekken”, luidde het.

Lochte is al enkele dagen in Florida en excuseerde zich intussen al bij de Braziliaanse autoriteiten. De andere drie werden tegengehouden toen ze vanuit Rio huiswaarts wilden keren. De Braziliaanse politie wou hen ondervragen over hun tegenstrijdige verklaringen over de “beroving”. Donderdagavond stapten Bentz en Conger op het vliegtuig richting de Verenigde Staten, Feigen mocht vrijdag vertrekken nadat hij een boete van 10.800 dollar (9.539 euro) betaalde aan een lokaal goed doel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer